Viperele şi-au făcut din nou apariţia în Parcul Naţional Cozia

Viperele şi-au făcut din nou apariţia în Parcul Naţional Cozia, cu precădere în apropierea staţiunii Călimăneşti. Corespondenta RRA Ana-Maria Cîrstea a stat de vorbă cu şeful Serviciului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.

Mircea Lera: Vipera cu corn, cea care este în special în zona montană a județului, care e cea mai periculoasă, poate fi simțită de la distanță, ea își anunță prezența, este și cea mai mare de la noi. Vipera tânără sau cea mică este cea mai periculoasă. Deci, dacă vedem pui de viperă, vipere tinere, care au sub 50 de centimetri, alea sunt mult mai periculoase, pentru că ele nu conștientizează că veninul nu este doar pentru hrană și atunci îl introduc și în alte animale mai mari. Acum, bine e să le ocolim, în niciun caz nu atacă decât atunci când sunt deranjate.

Reporter: Au fost asemenea cazuri pe raza județului Vâlcea?

Mircea Lera: Deci, ultimul caz la noi este de o săptămână de zile. Un câine mușcat de bot, din păcate a decedat la două zile după mușcătură, în Masivul Cozia.

Realizator: Salvamontiştii mai atrag atenţia turiştilor ca, în cazul în care întâlnesc o viperă pe traseu, să nu îşi asume riscuri inutile şi să se îndepărteze cu calm de locul în cauză./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 aprilie