Parlamentul European se reunește la Strasbourg, în ultima sesiune plenară din acest ciclu legislativ

Parlamentul European se reunește la Strasbourg, în ultima sesiune plenară din acest ciclu legislativ. Eurodeputații vor da vot final pentru mai multe acte normative, cum sunt cel de revizuire a politicii agricole comune, de protejare a drepturilor consumatorilor sau în cazul primei legi a Uniunii pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Cu detalii trimisul RRA Andrei Șerban.

Reporter: Noua directivă va interzice căsătoriile forțate și mutilarea genitală a femeilor și va introduce norme specifice privind infracțiunile cibernetice, cum ar fi exibiționismul și urmărirea. Victimele vor avea un acces îmbunătățit la justiție și la asistența medicală, iar legislația va include dispoziții pentru prevenirea violului.

Eurodeputații vor dezbate în această seară și vor vota mâine așa-numitul „Drept la reparare pentru consumatori”, care se referă la repararea bunurilor în perioada de garanție și după aceea. Pentru a încuraja reparațiile, normele instituie o platformă europeană online pentru a găsi ateliere locale sau vânzători de bunuri recondiționate. Noile reguli vor interzice și utilizarea unor componente sau programe informatice care împiedică reparațiile.

Tot mâine, eurodeputații vor vota o revizuire a politicii agricole comune pentru a reduce sarcina administrativă și pentru a conferi fermierilor o flexibilitate mai mare. De exemplu, fermele mici cu o suprafață de sub 10 hectare vor fi exceptate de la controale și sancțiuni dacă nu respectă normele politicii comune agricole.

Miercuri se va da vot final pentru aprobarea de noi norme pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor pe platformele online. Directiva reglementează pentru prima dată în Uniunea Europeană utilizarea algoritmilor la locul de muncă. Astfel, o persoană care lucrează pe platforme online nu poate fi concediată pe baza unei decizii luate de un algoritm sau de un sistem automat de luare a deciziilor./apostelnicu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie