370 de milioane de cetățeni vor alege peste o lună 720 de politicieni în Parlamentul European

Peste o lună, între 6 și 9 iunie, cetățenii din țările membre ale Uniunii Europene vor merge la urne pentru a alege 720 de politicieni în Parlamentul European. Astfel, timp de patru zile, în 27 de țări, sunt așteptați la vot aproximativ 370 de milioane de europeni. Mai multe informații despre acest subiect aflăm de la corespondentul RRA Mihaela Dragomir.
Reporter: Olanda va da startul alegerilor europene joi, 6 iunie, fiind urmată de Irlanda, pe 7 iunie, și de Letonia, Malta și Slovacia, pe 8 iunie. În Cehia, urnele vor fi deschise vineri și sâmbătă, pe 7 și 8 iunie, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă și duminică, pe 8 și 9 iunie. Celelalte 20 de țări ale Uniunii, printre care și România, vor organiza scrutinul pe 9 iunie. Cel mai mare număr de reprezentanți după europarlamentarele din acest an îl va avea Germania – 96, urmată de Franța – 81 și de Italia, cu 76 de eurodeputați – mai mulți decât în prezent – în timp ce România va rămâne tot la 33 de europarlamentari. Împreună cu reprezentanții guvernelor statelor Uniunii Europene, europarlamentarii decid asupra noilor legi care influențează viața celor 450 de milioane de europeni, de la susținerea economiei la servicii medicale sau aspecte legate de securitate. Parlamentul European aprobă bugetul Uniunii, alege președintele Comisiei Europene și numește comisarii.
Realizator: Campania electorală pentru alegerile europarlamentare în România începe pe 10 mai./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 mai)