Președintele Klaus Iohannis a primit Premiul pentru Conducere Internațională Remarcabilă pentru anul 2024

Realizator: Ciprian Sasu – Președintele Klaus Iohannis a primit miercuri Premiul pentru Conducere Internațională Remarcabilă pentru anul 2024, în cadrul unei gale la Washington. Consiliul Atlantic din Statele Unite, o prestigioasă organizație americană, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaționale, a anunțat că a acordat acest premiu președintelui României ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic si european. Printre laureații acestei importante distincții s-au numărat în trecut președintele George W. Bush, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul german Helmut Kohl si premierii britanic Tony Blair si italian Mario Draghi. Doina Saiciuc relatează din capitala federală americană.
Reporter: Președintele Comitetului de Consiliere Internațională al Consiliului Atlantic, Stephen Hadley, i-a înmânat președintelui Iohannis, cu câteva ore în urmă, Premiul „Distinguished International Leadership Award”, în cadrul galei supranumite de către media americană Oscarurile Washingtonului.
Stephan Hadley: Acum, cu invazia la scară amplă a Rusiei în Ucraina, în apropierea lor, românii au o miză enormă în ce privește menținerea și consolidarea unității europene și aliate. Președintele Iohannis a răspuns prin consolidarea apărării României și a flancului de est al NATO, întărind parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România, pledând pentru lărgirea NATO și a Uniunii Europene și stabilind parteneriate strategice cu Japonia și Coreea de Sud. Sub conducerea sa, România a oferit un ajutor crucial Ucrainei în lupta sa pentru libertate.
Reporter: În discursul săi de acceptare a înaltei distincții, președintele Iohannis a dedicat-o tuturor românilor.
Klaus Iohannis: Sunt onorat să primesc acest premiu. Îl accept ca reprezentând o recunoaștere a rolului de lider al României în ultimii 20 de ani ca mândră membră a NATO, ca parteneră și prietenă a Statelor Unite.
Reporter: România a fost un exemplu în centrul și estul Europei, în multe arii, de la apărarea flancului de est al NATO la investirea în democrație, a adăugat, între altele, președintele Iohannis.
Klaus Iohannis: Eforturile românilor au consecințe mult dincolo de granițele naționale. Ele au ajutat la consolidarea Europei și Alianței Transatlantice și merită să fie recunoscute. Statele Unite nu au un aliat mai bun decât România. Dedic acest premiu tuturor românilor, precum și parteneriatului și prieteniei între România și Statele Unite./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 mai)