Apa este inamicul trombozei

Pentru a preveni riscul de coagulare a sângelui şi formarea de cheaguri, dieta alimentară trebuie corectată. Potrivit unui nutriţionist bulgar, sângele dens al unei persoane sănătoase este un semn de deshidratare. În absenţa lichidelor, trombocitele încep să se lipească, să se depună pe vase şi să formeze cheaguri de sânge. Pentru a preveni această afecţiune şi pentru a reduce riscul de coagulare a sângelui, specialistul recoma ndă consumul a 1,5-2 litri de lichide pe zi, inclusiv ceai slab. Cafeaua şi alcoolul nu contează la calculul de lichide consumate, pentru că favorizează eliminarea lichidelor din organism. Unul dintre riscurile îngroşării sângelui şi formării de cheaguri este consumul ridicat de cofeină. Persoanele care beau multă cafea trebuie să mărească şi cantitatea de apă pe care o bea. De asemenea, consumul de grăsimi şi alimente sărate trebuie redus. Şi nivelurile ridicate de grăsimi (în special animale) din alimentaţie reprezintă un factor de risc pentru îngroşarea sângelui, iar sarea atrage apa şi provoacă inflamaţii./ddaniela

(www.dariknews.bg – 10 mai)