Un nou dispozitiv permite detectarea rapidă și non-invazivă a melanomului cutanat

Cazurile de cancer în Europa sunt în creștere. Conform datelor Uniunii Europene, melanomul cutanat este al șaselea cel mai frecvent tip. Un proiect finanțat de Bruxelles la Riga, capitala Letoniei, își propune să îmbunătățească accesul la diagnosticul precoce datorită unui nou dispozitiv portabil de detectare, care permite medicilor de familie să efectueze screening-uri non-invazive de rutină.
„Rata de supraviețuire în ultimul stadiu al melanomului este de 5% sau mai puțin, în timp ce în primul stadiu este de aproape 100%”, spune Emīlija Vija Ploriņa, cercetător la Universitatea din Letonia. Dispozitivul, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Letonia și de la Universitatea Tehnică din Riga, se bazează pe o tehnologie care utilizează lumini de culori diferite, pentru a determina dacă o leziune a pielii este malignă sau benignă.
Potrivit estimărilor, în 2022 au fost înregistrate 101.507 cazuri de melanom cutanat.
„Lumina roșie, lumina galbenă și lumina albastră sunt reflectate diferit, deoarece în piele există sânge și melanină, cromofori diferiți, și ne oferă informații diferite”, spune Ilze Ļihačova, cercetător la Institutul de Fizică Atomică și Spectroscopie în cadrul Universității din Letonia.
Alunițele sunt scanate, luminile pătrunzând până la cinci milimetri sub suprafața pielii. Imaginile sunt analizate de inteligența artificială și în câteva secunde rezultatele sunt disponibile într-un sistem Cloud securizat. Dispozitivul a fost testat pe peste 4.000 de leziuni, cu un nivel ridicat de precizie.
„Dermatologii, cu pacienții la risc, iau o parte din piele, o studiază la microscop și dau rezultatul final. Noi o comparăm cu rezultatul dispozitivului nostru: am văzut că 95% din toate melanoamele sunt detectate de dispozitivul nostru”, spune Dmitrijs Bļizņuks, profesor la Universitatea Tehnică din Riga.
Bugetul total al acestui proiect este de aproximativ 645.000 de euro. 85% provine din Fondul European de Dezvoltare Regională. Guvernul leton a oferit 7,5%, în timp ce restul a fost acoperit de cele două universități. Speranța este că, în viitor, tehnologia dezvoltată aici în Riga să poată detecta și alte tipuri de cancer și boli rare.
https://it.euronews.com/my-europe/2024/05/13/melanoma-cutaneo-un-nuovo-dispositivo-permette-uno-screening-rapido-e-non-invasivo
Articol: Damon Embling
Traducerea: Oana Avram/RADOR RADIO ROMÂNIA/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (14 mai)