RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 15 mai 2024 – Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor respectă decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, „urmare a acestei situaţii nefireşti”, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”. Solidari cu revendicărilor celor din sectorul muzeal sunt şi angajaţii de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Artă al României. Muzeul Naţional de Istorie a României a anunţat că „din motive obiective” nu va organiza Noaptea Muzeelor. Ediția cu numărul 20 a Nopții Muzeelor are loc sâmbătă, pe 18 mai. Anul trecut, la nivel național, aproximativ 300.000 de oameni au participat la eveniment.
„Luând act de disproporţiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori şi celelalte posturi de profil din reţeaua Ministerului Educaţiei, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilităţi mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior şi complexitate a muncii net superioare din instituţiile muzeale aflate în reţeaua Ministerului Culturii sau a autorităţilor locale, generate de aplicarea globală şi necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învăţământ, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, organismul ştiinţific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, îşi exprimă respectul faţă de decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situaţii nefireşti, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”, se arată într-un comunicat al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, potrivit News.ro.
În plus, semnatarii comunicatului, dr. Emanuel-Viorel Petac, dr. Gabriel Chiţulescu, dr. Carmen Tănăsoiu, dr. Ligia Fulga, dr. Melanya Stan, Ioan Găucan, dr. Lucian Munteanu, dr. Corina-Florica Toma, dr. Monica-Sanda Dejan, dr. Dan Pîrvulescu, dr. Dragoş-Alexandru Măndescu, dr. Irina Nemeti, dr. Florinel Şerbănescu, dr. Oana Ilie, dr. Narcis-Dorin Ion, dr. Mircea-Alexandru Hortopan, dr. Mădălina Mirea, dr. Mirela Creţu, dr. Georgiana Onoiu, conf. univ. dr. Gheorghe Niculescu, lect. univ. dr. Cristina Serendan, subliniază că „desconsiderarea pregătirii complexe a specialiştilor din muzee, tratamentul discriminatoriu între diferitele tipuri de instituţii culturale, subfinanţarea cronică a muzeelor, nu creează condiţiile necesare pentru ca sectorul muzeal să îşi recapete demnitatea pe măsura valorii sale, a complexităţii activităţii şi a răspunderii, după cum nu creează condiţiile pentru sporirea patrimoniului cultural muzeal prin participarea sistematică la achiziţiile de pe piaţa de profil naţională şi internaţională. Constatăm alături de colegii noştri că o decizie în această privinţă este amânată”.
„Cum organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se derulează în afara orelor de program şi se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituţiile muzeale, demersul colegilor din domeniu este cu atât mai legitim. Ştim că în acest moment se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestor situaţii din partea tuturor factorilor implicaţi şi sperăm cu toţii în adoptarea rapidă a unor măsuri de corecţie juste şi necesare”, transmite Comisia.
MMB, MNIR, MNAR şi Muzeul „Antipa” nu vor fi deschise sâmbătă noaptea
Solidari cu revendicărilor celor din sectorul muzeal sunt angajaţii de la Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Artă al României. Muzeul Naţional de Istorie a României a anunţat că „din motive obiective” nu va organiza Noaptea Muzeelor.
„Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor va fi una aparte şi asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existenţă, motiv de sărbătoare în condiţii normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace. Din acest motiv veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei”, a scris pe Facebook Dragoş Neamu, manager al evenimentului.
Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.
Articol de Dan Andreșescu
Preluat de RADOR RADIO ROMÂNIA