Preşedintele Braziliei nu va participa la Summitul Global pentru Pace din Elveţia

Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a decis să nu participe la Summitul Global pentru Pace pe tema situaţiei din Ucraina, care va avea loc pe 15 și 16 iunie, în Elveția. Guvernul de la Berna l-a invitat în mod special pe Lula da Silva să participe la summit, în timpul unei întâlniri între consilierul federal elvețian, Ignazio Cassis, și ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, care a avut loc pe 30 aprilie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, de asemenea, l-a invitat pe omologul său din Brazilia să participe la eveniment, în timpul unui interviu recent pentru CNN Brasil. Cu toate acestea, potrivit lui Lula și reprezentanților Ministerului de Externe al Braziliei, nu are sens ca liderul brazilian să participe la un summit care „nu implică ambele părți în soluționarea conflictului”. Potrivit unor surse diplomatice braziliene, Lula și ministrul său de externe s-au întâlnit săptămâna aceasta și au decis ca delegația desemnată să reprezinte țara la summitul din Elveţia să nu fie condusă de președinte.

Cu toate acestea, încă nu a fost luată o decizie cu privire la persoana care va conduce delegaţia braziliană. Summitul Global pentru Pace va avea loc în Elveția în perioada 15-16 iunie 2024.

Acest eveniment, inițiat de Ucraina și Elveția, își propune să găsească modalități de rezolvare a conflictelor internaționale și de a stabili o pace durabilă în ţările în care au loc conflicte. Rusia nu a fost invitată la acest summit. La eveniment sunt așteptați să fie prezenți lideri din peste 150 de țări, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ai societății civile./sdan/aburtica

Agenția de presă RBC – 17 mai