Angajaţii muzeelor din toată ţara au protestat în faţa Ministerului Culturii

Realizator: Cătălin Gomboș – „Noaptea Muzeelor”, ajunsă la a 20-a ediție, a fost boicotată anul acesta de majoritatea instituțiilor de cultură din țară. Cele mai multe muzee nu au participat la acest eveniment, angajații lor fiind nemulțumiți de salariile mici și de subfinanțarea culturii. La București a avut loc chiar un protest în fața Ministerului Culturii, iar Adriana Turea a stat de vorbă cu câțiva dintre manifestanți.
-: Pe lângă salarii, lucrătorii din muzee sunt foarte puțini. Ajungem să facem mai mult decât avem în fișa postului, pentru că nu sunt oameni. Clădirile în care sunt muzeele sunt clădiri de patrimoniu, și atunci necesită reparații; avem săli închise, acoperișul este varză și curge din tavan.
Reporter: Tocmai de la Cluj la București, în fața Ministerului Culturii?
-: Da, tocmai de la Cluj, să ieșim din discriminarea asta salarială, 20 de ani de uitare, de subfinanțare a culturii în România. Mai vrem mai mult un pic. De mult trebuia să aducem cultura la suprafață, nu acum, dar, dacă am ajuns până aici, mergem până la capăt.
Realizator: Reprezentantul Federației CulturMedia, Decebal Vleja, a declarat că angajații din muzee sunt pregătiți să declanșeze o grevă de avertisment și apoi pe cea generală, dacă guvernul nu va lua măsuri pentru creșteri salariale. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a primit o serie de propuneri din partea Ministerului Culturii care vor fi analizate, iar săptămâna viitoare se va lua o decizie./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (19 mai)