Salvamont – Un nou aparat de zbor autonom a fost testat de salvatorii montani în județul Alba

Realizator: Mira Gomboș – O tehnologie revoluționară de salvare umană a fost testată luni, în premieră în România, pentru serviciul Salvamont, de către reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență. Este vorba despre un rucsac cu care salvatorul poate zbura. În cadrul unui exercițiu desfășurat la Rimetea, în județul Alba, s-a demonstrat că un drum pe care în mod normal salvamontiștii echipați l-ar parcurge într-o oră și jumătate a durat doar două minute, a declarat pentru Radio România Actualități șeful Salvamont, Sabin Cornoiu.
Sabin Cornoiu: Este vorba de un aparat de zbor, un aparat de zbor autonom. Salvatorul se echipează cu acest aparat, care are mai multe motoare de propulsie, un combustibil special, și poate să se deplaseze cu o viteză foarte mare și pe o diferență de nivel foarte mare, într-un timp foarte scurt. Astăzi, practic ni s-a demonstrat o deplasare pe o diferență de nivel de circa 1.000 de metri, destul de mult, totul s-a întâmplat în câteva minute, deci este un mare pas înainte și noi sperăm ca tehnologia pe care am văzut-o astăzi să se dezvolte atât de mult, să devină foarte sigură, să asigure un timp de deplasare mult mai rapid, pentru că intervențiile pot să dureze și mai mult, și să reușim să o implementăm și în sistemele de salvare din România. Îmbucurător este faptul că, iată, Departamentul pentru Situații de Urgență descoperă pentru noi oportunități de dezvoltare și de a face activitatea mult mai profesionistă și mai performantă.
Realizator: Imagini spectaculoase de la exercițiul de salvare de luni sunt disponibile pe pagina de Facebook a DSU./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 mai)