În Senat va fi discutat un proiect de lege care le permite tinerilor să conducă o maşina de la 17 ani, însoţiţi de un adult cu experienţă

Un proiect de lege care prevede ca tinerii de 17 ani să poată conduce o mașină, dar însoțiți de un adult cu cel puțin 10 ani de experiență, va fi discutat astăzi în Senat. Mulți parlamentari și specialiști susțin însă că România nu este pregătită pentru scăderea cu un an a vârstei minime la care se poate obține permisul de conducere pentru autoturisme.

Președinta Comisiei de apărare și ordine publică din Senat, Nicoleta Pauliuc, spune și ea că este prea devreme pentru o astfel de schimbare în țara europeană cu cele mai multe accidente grave.

Nicoleta Pauliuc: Există o dezbatere astăzi în spațiul public cu privire la posibilitatea ca tinerii de 17 ani să dobândească permisul de conducere, dar pe drumurile publice să îi întâlnim alături de un adult. Am avut o întreagă dezbatere în cadrul comisiei. Foarte mulți colegi au spus că nu susțin o astfel de inițiativă legislativă, pentru că cel din dreapta nu are posibilitatea să îl ajute pe tânăr să preîntâmpine un eventual accident. Există o discuție la nivel european, dar cred că în actualele condiții, cum suntem pe primul loc la victimele din urma accidentelor de circulație, eu cred că poate că mai e nevoie să așteptăm pentru acest proiect de lege.

Realizator: La sfârșitul anului trecut, Ministerul de Interne a scăzut limita de vârstă pentru conducerea camioanelor de la 21 la 18 ani și pentru conducerea autocarelor de la 24 la 21 de ani, conform unei directive europene./ilixandru/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 mai