ONU va continua să-l considere pe Volodimir Zelenski drept președinte legitim al Ucrainei

ONU va continua să-l considere pe Volodimir Zelenski ca fiind președintele legitim al Ucrainei. Politicianul a fost numit drept reprezentant legal al Kievului în cadrul negocierilor de pace.

Volodimir Zelenski va continua să fie președintele legitim al Ucrainei pentru ONU chiar și după expirarea mandatului său prezidenţial, a declarat în cadrul unui briefing purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric. Potrivit acesteia, Zelenski va rămâne în continuare pentru ONU ‘persoana cu care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va comunica atunci când va fi necesar şi îl va contacta pe liderul ucrainean’, acesta a fost răspunsul dat de purtătorul de cuvânt al ONU, la întrebarea dacă organizaţia îl va considera pe Zelenski drept reprezentant legal al Ucrainei în timpul negocierilor de pace, relatează Agenţia de presă TASS.

În Ucraina, alegerile prezidențiale erau programate pentru 31 martie 2024, dar au fost anulate pentru perioada în care este valabilă legea marțială și legea privind mobilizarea. Zelenski a devenit președinte al Ucrainei în 2019. Pe 20 mai 2019 a preluat oficial mandatul. Atribuţiile prezidenţiale ale lui Zelenski, care a fost ales pentru un mandat de cinci ani, urmau să expire în noaptea de 20 spre 21 mai./vdraguta/csimion

www.rosbalt.ru – 21 mai)