Zelenski anunţă că peste 80 de țări au confirmat că vor participa la Summitul Global pentru Pace din Elveţia

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că peste 80 de țări și-au confirmat deja participarea la Summitul Global pentru Pace, care va avea loc în Elveția, în perioada 15-16 iunie 2024. „Pregătim acest summit împreună cu Elveția. Acesta va începe pe 15 iunie. Avem deja confirmări privind participarea a peste 80 de state și continuăm să lucrăm cu liderii, invitându-i la summit. Mulțumim tuturor celor care contribuie la pace” – a transmis, duminică, Volodimir Zelenski.

Totodată, președintele s-a adresat liderilor mondiali care, deocamdată, nu sunt parte a eforturilor globale de pregătire a Summitului pentru Pace, referindu-se la președintele american, Joe Biden, şi liderul chinez, Xi Jinping. „Nu vrem ca şi Carta ONU să ardă ca acele cărți (aluzie la un atac recent lansat de ruşi asupra unei tipografii, în care au ars zeci de mii de cărţi, n.r.). Sper că nici dumneavoastră nu vă doriţi asta. Vă rog să vă demonstraţi leadership-ul în ceea ce priveşte apropierea păcii – a unei păci reale, nu a unei pauze între lovituri. Eforturile majorității lumii este cea mai bună garanție a îndeplinirii obligațiilor. Vă rog să susțineți Summitul pentru Pace prin leadership-ul și participarea dumneavoastră” – a declarat Volodimir Zelenski.

Potrivit președintelui, pentru ruşi, este o plăcere să incendieze „și toată lumea știe cu cine avem de-a face”. „Rusia este condusă de oameni care vor să facă o normă din incendierea unor vieţi, distrugerea orașelor și satelor, împărţirea popoarelor și ștergerea granițelor naționale prin război. Nu există nicio națiune care să poată opri un astfel de război prin propriile eforturi. Este nevoie de participare a liderilor mondiali” – a adăugat Volodimir Zelenski.

Preşedintele a adăugat că Ucraina are cea mai mare experiență la nivel mondial în ceea ce priveşte înșelăciunea din partea Rusiei în negocieri, înșelăciune care a fost o acoperire pentru ca Rusia să se pregătească pentru acest război. „Tocmai de aceea, sunt necesare eforturi globale – un summit de pace, cu participarea liderilor care nu pot fi înșelați de Rusia” – a subliniat Zelenski./sdan/gpodea

Agenția de presă RBC – 26 mai