România la Campionatul European de Fotbal din Germania 2024

 

 

 

Cu ocazia unui important eveniment sportiv european, organizat în Germania, Romfilatelia introduce în circulație vineri, 14 iunie, emisiunea filatelică România la Campionatul European de Fotbal din Germania 2024, compusă din două mărci poștale, un bloc filatelic de două timbre nedantelate și un plic „prima zi”.

Cu acest prilej a fost realizat și un întreg poștal cu timbru marcă fixă.

 

Marca poștală cu valoarea nominală de 4,60 lei prezintă o fază des întâlnită, în care un portar prinde cu siguranță o minge trimisă în spațiul lui apărător al porții.

Marca poștală cu valoarea nominală de 13 lei ilustrează o secvență dinamică de preluare din aer a unui balon și de execuție a unei lovituri spre poartă sau de pasă la distanță.

 

Ideea de sport al tuturor continentelor, așa cum este considerat fotbalul, este simbolizată de o minge a cărei suprafață este desenată și colorată cu un planiglob.

Imaginea plicului „prima zi” sugereză efortul și siguranța cu care un portar prinde mingea într-o compoziție în care globul pământesc apare ca o prezență care amintește de competițiile continentale și mondiale care au drept obiect: fotbalul.

 

Campionatul European de Fotbal este principalul turneu al sportului cu balonul rotund, organizat de Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA). Competiția disputată de echipele naționale ale țărilor membre UEFA, desemnează campioana continentală a Europei. Este al doilea cel mai urmărit turneu de fotbal din lume după Campionatul Mondial de Fotbal.

 

Pentru prima dată competiția a fost inaugurată în anul 1960, cu prezența a 4 echipe, din cele 17 înscrise.

În anul 1980, participarea la turneul final a fost extinsă la 8 echipe, gazdă a competiției fiind Italia. Finala, arbitrată de românul Nicolae Rainea, a fost câștigată de RFG cu 2-1 (adversară echipa Belgiei).

 

În istoria desfășurării competițiilor UEFA, Germania și Spania au fost câștigătoare a câte 3 ediții, urmate de Italia și Franța, cu câte două ediții. Spania are meritul de a fi câștigătoarea a două ediții consecutive, 2008 și 2012.

Echipa naţională de fotbal a României este prezentă pentru prima oară la Campionatul European de Fotbal în anul 1984 (obținând calificarea sub conducerea lui Mircea Lucescu), reuşind să câştige şefia grupei preliminare din care au făcut parte Suedia, Cehoslovacia, Italia şi Cipru. Turneul final la care România a participat alături de echipele Spaniei, RFG şi Portugaliei a avut drept câştigătoare a trofeului echipa Spaniei, care a învins în meciul final echipa Franţei.

 

România a înregistrat 6 prezențe la turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal, obținând cel mai bun rezultat în anul 2000 când a fost prezentă în sferturile de finală, pierzând partida în confruntarea cu Italia.

 

EURO 2024 se va desfășura în Gerrmania, în perioada 14 iunie – 14 iulie. Este pentru a treia oară când Germania este gazdă a competiției (prima oară în anul 1988 și a doua oară în anul 2020, când patru partide s-au disputat la München).

 

Competiția din acest an înscrie România în grupa E, alături de echipele Belgiei, Slovaciei și Ucrainei. Meciul de debut se va desfășura la 17 iunie a.c., când echipa noastră întâlnește naționala Ucrainei, pe stadionul din München. Meciul cu Belgia este programat pe 22 iulie, la Köln, iar ultimul meci cu selecționata Slovaciei se va disputa pe stadionul din Frankfurt.

 

Inaugurarea competiției va avea loc la München cu meciul Germania-Scoția.

Participantă la EURO 2024, după o absență de opt ani, după unele analize ale specialiștilor în domeniu, România este cotată cu șanse reale de a trece mai departe de grupa E.

 

Pornind de la gândirea înțeleaptă că nicio grupă nu este ușoară, având în vedere că un moment deosebit de important pentru fotbalul românesc și echipa națională, o reprezintă calificarea la EURO 2024, nutrim speranța că tinerețea și ambiția jucătorilor noștri vor contribui la obținerea unor rezultate care să aducă momente de fericire și satisfacție în rândul tuturor iubitorilor fotbalului românesc.

 

Hai, ROMÂNIA!

 

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Federației Române de Fotbal pentru colaborarea în cadrul acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea este disponibilă de vineri, 14 iunie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice :

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro