Potrivit informațiilor furnizate de procuratura suedeză, în urmă cu peste trei decenii Stig Engström l-a ucis pe fostul şi foarte popularul premier suedez, Olof Palme. Motivul crimei a fost dezacordul lui Engström (care între timp s-a sinucis) faţă de politica dusă de fostul prim-ministru. Dovezile procuraturii sunt indirecte, iar arma cu care a fost împuşcată victima nu a fost găsită.

Carismaticul premier Olof Palme a murit la data de 28 februarie 1986 la vârsta de 59 de ani, când se îndrepta către locuinţa sa de la un cinematograf împreună cu soţia sa, Lisbet. Asasinul a tras două focuri de armă. Unul dintre gloanţe a nimerit-o pe soţia premierului, aceasta suferind doar o rană uşoară. Asasinul a reuşit să fugă de la faţa locului. Poliţia a ajuns în mai puţin de trei minute în zonă, dar nu l-a mai găsit pe făptuitor.

În cursul cercetărilor au fost audiate mai mult de 10.000 de persoane, au fost verificate 788 de pistoale şi au existat 130 de persoane care şi-au asumat crima, sau numele lor a fost menţionat ca şi suspect în comiterea crimei. Poliţia a primit critici severe la începutul investigaţiilor pentru că nu a asigurat zona, astfel multe indicii şi dovezi au putut fi distruse.

Suedia a fost într-un adevărat şoc după asasinat, de aceea toate guvernele care au urmat au vrut să-l găsească pe criminal. În anul 2010 parlamentul a adoptat o lege specială care prevedea că faţă de crima comisă împotriva lui Palme regulile privind prescripţia nu sunt valabile. Lisbet Palme a decedat în anul 2018, astfel ea nu a mai putut afla cine i-a ucis soţul.

Olof Palme a fost foarte popular în rândul alegătorilor, însă a avut foarte mulţi adversari din cauza politicii pe care a dus-o. Astfel au apărut mai multe scenarii conspiraţioniste în legătură cu moartea politicianului. S-a vorbit despre faptul că serviciile secrete din Africa de Sud ar fi putut sta în spatele asasinatului, pentru că Palme a militat împotriva regimului de apartheid şi a sprijinit cu bani mişcarea civică a populaţiei de culoare, numită ANC (African National Congress). Alţii susţineau că cercuri de oameni de afaceri suedezi au comandat lichidarea prim-ministrului după ce acesta a obţinut dovezi că firma Bofors care producea tehnică militară a obţinut comenzi din India prin mituirea unor oficiali. Au existat teorii cum că Uniunea Sovietică ar fi responsabilă pentru crimă deoarece Palme a condamnat invadarea Cehoslovaciei din anul 1968, dar au fost oameni care susţineau că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) ar fi comis asasinatul pentru că premierul a declarat ca organizaţie teroristă această formaţiune politică. În fine, s-a mai spus că Statele Unite s-ar fi supărat pe Palme după ce acesta a vizitat Cuba, a criticat politica externă a Statelor Unite şi a condamnat intervenţia militară a SUA în Vietnam.

Numele lui Stig Engström a intrat în documentele poliţiei încă din ziua asasinatului, atunci doar ca martor. S-a aflat că acesta a fost prezent la locul crimei şi le-a declarat poliţiştilor că a încercat să îl resusciteze pe politicianul rănit. Crima a fost văzută de cel puţin 20 de oameni. Palme a fost ucis în centrul oraşului Stockholm, în apropierea Societăţii de Asigurări „Skandia”. La început Engström nu părea suspect întrucât lucra la firma respectivă şi a susținut că în ziua cu pricina a rămas la locul de muncă peste program. Despre faptul că Engström ar putea să fie criminalul, prima dată a scris un jurnalist, Thomas Petersson, care a demarat o investigaţie jurnalistică în anul 2018 şi a aflat că Engström (supranumit „Skandia Man”) nu era de acord cu politica lui Olof Palme. Între timp, procurorul şef Krister Petersson (nefiind înrudit cu jurnalistul) în anul 2017 a dat un nou avânt cercetărilor. A fost audiată şi soţia lui Engström. S-a aflat că „Skandia Man” a fost membru într-un club de arme, unde a avut posibilitatea să procure un pistol marca Magnum 357 cu care a fost omorât Olof Palme. Un prieten al lui Engström a avut o colecţie de arme, unde se găsea şi un Magnum. Procurorul, în conferinţa de presă de ieri, a declarat că având în vedere că Engström este decedat de 20 de ani, cazul va fi închis fără procedură judiciară. Procurorul spunea că după toate probabilităţile „Skandia Man” a fost un criminal singuratic. „Nu am găsit niciun indiciu care să trădeze vreo conspiraţie, dar nu se poate exclude faptul că Engström a avut legături ilegale” – declara Krister Petersson, citat de publicaţia suedeză de limba engleză The Local.

Székely Ervin, RADOR