Guvernul României, prin MAE, va acorda în acest an un sprijin financiar de 150.000 de euro pentru refugiații sirieni

Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe va acorda, în acest an, un sprijin financiar de 150.000 de euro pentru refugiații sirieni și va onora angajamentele multianuale asumate anterior.

Anunțul a fost făcut de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, în cadrul Sesiunii ministeriale a celei de-a cincea Conferințe privind sprijinul viitorului Siriei și al regiunii, organizată de Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite și desfășurată în sistem videoconferință.

Reporter: Carmen Gavrilă – Conflictul din Siria a generat un val de efecte în regiune și nu numai și a creat un context propice pentru apariția sau dezvoltarea unei multitudini de grupări teroriste și violente, în frunte cu Daesh. În acest context, Uniunea Europeană este preocupată de pericolul ca organizația Daesh, încă neînvinsă complet, să recapete mai multă putere.

Blocul comunitar cere în continuare regimului Assad să înceteze represiunea populației, să elibereze deținuții și să pună în aplicare în întregime Rezoluția 2.254 a Consiliului de Securitate ONU. Uniunea atrage atenția că fără progrese credibile, sancțiunile europene asupra membrilor și entităților de conducere ale regimului Assad vor fi reînnoite la sfârșitul lunii mai.

Uniunea atrage atenția că nu va renunța la cerința de respectare a unității suveranității și integrității teritoriale a statului sirian, atât că măsurile luate de Uniune până acum nu au mișcat semnificativ regimul Assad în direcția unei soluții politice, mai ales că beneficiază de sprijinul Rusiei, deși Uniunea a alocat, în ultimii 10 ani, 24 de miliarde de euro pentru atenuarea efectelor umane ale conflictului sirian.

Instrumentul European de Vecinătate este unul dintre principalele mecanisme de finanțare ale Uniunii pentru a răspunde nevoilor pe termen mediu și lung ale populației afectate de conflict, iar în Siria are ca scop susținerea rezilienței poporului sirian și recuperarea post-conflict. Sprijinul european, prin acest instrument, ajunge acolo unde e posibil, în toată Siria și este oferit prin intermediul ONU al ONG-urilor internaționale și siriene, dar și al agențiilor statelor membre în completarea ajutorului umanitar.

Numai anul trecut, Comisia Europeană a mobilizat un ajutor umanitar pentru sirieni în valoare de 197 de milioane de euro pentru asistență alimentară, cel mai adesea sub formă de numerar, dar și asistență medicală, adăpost, apă, salubrizare și igienă, sprijini psihosocial, articole de uz casnic esențiale, dar și educație și protecție. Cum România este printre țările europene cu legături de tradiție în Siria, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a cerut astăzi la conferință intensificarea demersurilor pentru o soluționare pe cale politică a crizei din Siria și a explicat că e nevoie de eforturi internaționale coordonate pentru ameliorarea gravei situații umanitare și protejarea refugiaților sirieni.

Bogdan Aurescu a anunțat că Guvernul României, prin Ministerul de Externe, va acorda anul acesta un sprijin financiar de 150.000 de euro pentru refugiații sirieni și va onora angajamentele multianuale asumate înainte de 2021. Trebuie spus că România a acordat, în anul academic trecut, 143 de burse pentru studenții sirieni şi va continua acest tip de sprijin./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 martie