Revista presei internaționale – 5 iulie

Răspândirea accentuată a variantei Delta a coronavirusului şi apariţia unor noi mutaţii ale variantei Epsilon, depistată prima dată în California, trezesc îngrijorări în lumea medicală, fiind subiecte urmărite cu atenţie şi de presa internaţională. „După varianta Delta, care s-a răspândit deja în o sută de țări, Epsilon se prezintă cu o serie de mutații care au făcut-o să intre în grupul variantelor virusului SarsCoV2 care provoacă îngrijorare”, scrie RAI News. Mutațiile au fost detectate în urma unor cercetări efectuate la Universitatea Washington din Seattle și publicate în revista Science. Varianta Epsilon este prezentă în 44 de țări, în Europa fiind raportate cazuri în Danemarca, Germania, Irlanda, Franța, Țările de Jos, Spania, Elveția, Norvegia, Suedia, Finlanda, Italia şi Belgia. Un semnal de alarmă este tras de ministrul francez al Sănătăţii, care avertizează în legătură cu riscul apariţiei celui de al patrulea val de coronovairus, la sfârşitul lunii iulie. Citat de Le Parisian, Olivier Veran a arătat că „De cinci zile, virusul nu scade, dimpotrivă creşte din nou. Din cauza variantei Delta, care este foarte contagioasă. Exemplul englezesc arată că un nou val este posibil la sfârşitul lui iulie”. Ministrul a mai indicat că este nevoie de „gesturi barieră” şi de vaccinare”. Şi Grecia se află la începutul valului al patrulea”, avertizează George Pavlakis, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Cancer din SUA, citat de publicaţia I Efimerida. Declarându-se surprins de viteza noului val generat de mutaţia Delta, „care vine cu mare violenţă”, cercetătorul grec subliniază că dacă situaţia va continua în acest mod, într-o săptămână numărul cazurilor se va dubla, iar în două săptămâni va creşte de patru ori. O altă publicaţie din Grecia, Protagon, scrie că „Fără doritori, milioane de vaccinuri vor expira în curând în Israel, România şi Bulgaria”. Cele trei ţări se confruntă cu o problemă legată de vaccinurile împotriva coronavirusului care se apropie de data expirării, dar nu au avut grijă să le pună la dispoziţia altor țări, mergând pe ideea că se vor găsi, chiar și în ultimul moment, cetățeni care să le solicite. Israelul ar putea distruge aproximativ 1 milion de doze de vaccin Pfizer care expiră la sfârșitul lunii iulie, dacă nu se va găsi o altă țară care să le administreze. Întrucât cererea pentru vaccinul anticoronavirus scade considerabil şi în România și Bulgaria, în frigidere rămâne un număr semnificativ de doze, iar oficialilor li se cere să le distribuie rapid, înainte de a expira. Alternativa ar fi distrugerea lor, ceea ce, în această fază, ar fi cel puțin imoral, deoarece multe țări sărace se confruntă cu lipsuri grave, comentează Protagon.
Mesaje puternice de încurajare a vaccinării transmit autorităţile din Statele Unite, cu ocazia Zilei Naţionale americane. SUA serbează „Ziua Independenţei de virus”, afirmă preşedintele Joe Biden, citat de The Washington Post. Însă „peste 2.000 de districte, însumând peste jumătate din populaţia americană, nu atins obiectivul anunţat de Biden, privind vaccinarea a 70% dintre adulţi cu cel puţin o doză, până de Ziua Independenţei. Aceste districte înregistrează o creştere mai accentuată a cazurilor noi şi o dublare a testelor pozitive comparativ cu districtele care au atins obiectivul preşedintelui”.
După ce militarii americani au început să se retragă din Afganistan, talibanii și-au intensificat ofensiva contra forțelor afgane pentru a prelua controlul asupra zonelor rurale în toată țara. Potrivit Le Monde, talibanii au ocupat districtul cheie Panjwai, în fostul lor bastion din provincia Kandahar, după lupte de noapte contra forțelor afgane, au anunțat autoritățile locale. „Cucerirea Panjwai de către talibani a avut loc la două zile după plecarea trupelor americane și ale NATO de la baza Bagram, cea mai importantă bază a lor în Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul și centrul nevralgic al operațiunilor coaliției contra talibanilor în ultimii 20 de ani”. Talibanii afirmă că ar controla vreo sută de districte din cele aproape 400 câte numără țara. Autoritățile afgane contestă acest număr, dar recunosc că forțele guvernamentale s-au retras din anumite districte și este greu de verificat situația pe teren, mai notează Le Monde. Iar The Wall Street Journal comentează că „Oficialii americani își grăbesc planurile vizând evacuarea urgentă a ambasadei americane din Kabul, temându-se că înrăutățirea securității din Afganistan ar putea pune în pericol personalul militar și diplomatic rămas, precum și alți cetățeni americani”.
Rusia adoptă o nouă strategie de securitate națională contra „influenței occidentale”, titrează La Libre Belgique. Președintele rus și-a pus semnătura pe un text care detaliază o nouă strategie de securitate națională pentru „a-și proteja țara de influențele Statelor Unite și altor țări occidentale. Occidentalizarea culturii reprezintă pentru Federația Rusă riscul să-și piardă suveranitatea culturală”, se poate citi în documentul de 44 de pagini. Strategia se referă, între altele, la valori morale, culturale și istorice rusești tradiționale, care ar face obiectul unor „atacuri active ale Statelor Unite și aliaților lor” și din partea unor „societăți transnaționale și ONG-uri”. Democrațiile liberale ale Occidentului sunt „în criză”, potrivit documentului: libertățile individuale sunt absolutizate, permisivitatea, imoralitatea și egoismul sunt promovate activ, este impus un cult al violenței, al consumului și al plăcerii, este legalizată folosirea drogurilor și se formează o societate care neagă ciclul natural al vieții”, afirmă acest document. Este primul document de strategie de securitate națională rusesc de la sfârșitul lui 2015. De atunci, relațiile dintre Occident și Rusia s-au deteriorate sensibil, mai aminteşte La Libre Belgique.
Marea Neagră găzduieşte mai multe exerciţii militare, organizate în paralel de NATO şi Rusia. Avioanele militare ruseşti au simulat bombardarea navelor inamice din Marea Neagră în timpul unor exerciţii, au anunţat autorităţile din Rusia, citate de Reuters. Aceste aplicaţii au avut loc pe fondul tensiunilor cu Occidentul generate de manevre NATO în acea regiune și în urma unui incident recent în care a fost implicată o navă de război britanică. Exercițiile ruseşti se desfășoară simultan cu manevrele pe scară largă Sea Breeze la care participă NATO, Ucraina şi alte state aliate. Exercițiile Sea Breeze vor dura două săptămâni și vor implica aproximativ 5.000 de militari din NATO și din alte state aliate și în jur de 30 de nave și 40 de avioane, mai notează Reuters. Autorităţile de la Moscova au cerut anularea exercițiului iar Ministerul rus al Apărării a anunţat că va reacționa pentru a proteja securitatea națională, dacă va fi necesar. „Cea mai mare îngrijorare a NATO, care desfăşoară exerciţii militare în Marea Neagră, sunt rachetele ruseşti S-400 din Turcia”, scrie publicaţia turcească Haberler. Pentru Rusia, „care acordă o importanţă deosebită Mării Negre din perspectiva strategiei sale pentru Balcani şi Orientul Mijlociu, cea mai mare ameninţare este sistemul Aegis Ashore din România”. Iar „NATO este îngrijorat că rachetele S-400 ruseşti din Turcia ar putea asigura un avantaj Moscovei, care ar putea accesa de la distanţă aceste sisteme şi le-ar putea utiliza pentru propriile interese în zona Mării Negre”, comentează Haberler.

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR