La Varşovia a început conferinţa liderilor partidelor conservatoare europene

Sâmbătă a început conferinţa numită „Summit-ul de la Varşovia” (Warsaw Summit) a liderilor partidelor conservatoare europene, care se vor consulta despre viitorul Uniunii Europene, precum şi despre cooperarea conservatorilor în viitor, a informat televiziunea publică poloneză (TVP Info).

Liderii conservatori, printre care premierul Ungariei, Viktor Orbán, candidatul la președinție al Frontului Naţional Francez, Marine Le Pen, precum şi preşedintele formaţiunii spaniole Vox, Santiago Abascal, au venit în Varşovia la invitaţia lui Jaroslaw Kaczynski, președinte al partidului Lege și Justiție (PiS), partid care conduce coaliția de guvernare poloneză. Întâlnirea, care se desfăşoară cu participarea premierului polonez Mateusz Morawiecki, reprezintă pasul următor după adoptarea, în luna iulie, a unei Declaraţii comune privind viitorul Europei, în care zece partide conservatoare europene susţin ideologia UE, dar resping centralizarea Uniunii Europene, a declarat Agenţiei de Presă PAP purtătorul de cuvânt al PiS, Radoslaw Fogiel.

Spre deosebire de anunțul inițial, liderii a două partide italiene de dreapta, respectiv Liga și Frații Italiei, Matteo Salvini și Giorgia Meloni, nu participă la această conferință. Fogiel a explicat absența lor prin alte preocupări legate de propriile lor formaţiuni. „Salvini şi Meloni manifestă deschidere faţă de întâlnirile care vor avea loc la o dată ulterioară”, a mai precizat Fogiel, care a adăugat: Conferinţa, care va avea loc cu uşile închise, ar putea să se încheie, sâmbătă după-amiază, cu adoptarea unei alte declaraţii comune.

Într-o postare publicată pe Twitter de secretarul general al PiS, Krzysztof Sobolewski, după deschiderea dezbaterilor, se poate citi: Au loc dezbateri importante despre o cooperare mai strânsă în cadrul Parlamentului European. Participanţii doresc să identifice un răspuns „şi la ameninţările (…) care provin din acțiunile întreprinse, prin încălcarea tratatelor de bază, de organismele europene, în special de Comisia Europeană”./rganciu/gpodea

MTI – 4 decembrie