Administrarea de pastile cu iodură de potasiu fără recomandarea specialiştilor poate provoca dereglarea glandei tiroide

Medicii şi autorităţile atrag atenţia că administrarea de pastile cu iodură de potasiu fără recomandarea specialiştilor poate provoca dereglarea glandei tiroide.

Directorul Departamentului relaţii cu presa din cadrul Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, spune că în caz de nevoie, acest medicament va fi distribuit de autorităţile sanitare:

Oana Grigore: Populația trebuie să știe că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență, datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează în această perioadă asigurarea stocurilor, conform recomadărilor Institutului Național de Sănătate Publică. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației, de către autoritățile sanitare, din fiecare județ.

Realizator: Oana Grigore a mai adăugat că populaţia cu risc de a dezvolta cancer tiroidian în urma expunerii la iod radioactiv este formată din sugari, copii, femei gravide şi femei care alăptează. Medicamentele cu iod din farmacii conţin o cantitate foarte mică, insuficientă în cazul unei eventuale expuneri la iod radioactiv – transmite reporterul nostru Adriana Turea./azamfir/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 4 martie