Un nou cutremur de peste 7 grade a lovit Turcia, după cel de dimineaţă

Un nou cutremur de peste 7 grade a lovit Turcia cu puțin timp în urmă, după cel de dimineață. Seismul s-a produs tot în sudul țării și a fost resimțit în mai multe orașe.

Bilanțul primului cutremur a depășit în Turcia și Siria vecină 1.200 de morți și 6.000 de răniți. Este vorba de un bilanț provizoriu, care ar putea să crească în orele și zilele următoare, în condițiile în care sute de clădiri au fost distruse.

Reporter: Ciprian Sasu – Cutremurul care a avut magnitudinea 7,8 pe scara Richter a provocat moartea a aproximativ 900 de persoane și rănirea a mai mult de 5.000 doar în Turcia, potrivit celui mai recent bilanț prezentat de președintele țării, Recep Tayyip Erdoğan. Acesta a spus că dezastrul este cel mai mare produs în Turcia după 1939 și că nu se poate estima acum un bilanț final, în condițiile în care eforturile de căutare și salvare continuă. Reuters notează că, în urma seismului, lira turcească a înregistrat un nou minim istoric, în condițiile în care moneda era deja afectată de criza economică cu care se confruntă țara.

În Siria vecină, unde numeroase clădiri erau deja șubrezite de bombardamentele din ultimii 12 ani, s-au înregistrat cel puțin 326 de morți și 1.000 de răniți. Cutremurul a durat circa un minut și a distrus sute de clădiri, în timp ce la cele care nu s-au prăbușit au fost spulberate geamurile.

În afară de Turcia și Siria, cutremurul s-a resimțit și în Liban și Cipru, dar nu există informații privind victime în aceste țări. Turcia se află într-o regiune în care au loc cu regularitate cutremure; în 1999, 17 mii de persoane și-au pierdut viața în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,6 pe scara Richter, care a devastat Izmitul, un oraș aflat la sud-est de Istanbul. În 2011, peste 500 de persoane au murit într-un cutremur produs în apropiere de Van, în estul Turciei./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 februarie