Maia Sandu a declarat că Republica Moldova va respecta decizia CPI cu privire la arestarea lui Vladimir Putin

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Putin va fi arestat dacă va sosi în Republica Moldova. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Chișinăul intenționează să respecte decizia Curții Penale Internaționale (CPI), care a emis anterior un mandat de arestare pe numele liderului rus, Vladimir Putin. Ea a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat jurnaliştilor străini, transmite Euronews România.

Întrebată de un jurnalist dacă Putin va fi arestat, dacă va sosi în Republica Moldova, Sandu a răspuns: ‘Da!’. Republica Moldova a semnat un acord cu CPI şi Republica Moldova va respecta decizia instanței’, a adăugat Sandu. Ea a mai spus că Republica Moldova nu se află în pericol, datorită Ucrainei, care ține armata rusă departe de granițele Republicii Moldova.

Președintele Republicii Moldova a reiterat și afirmațiile potrivit cărora Rusia încearcă să destabilizaze țara sa. Totodată, premierul moldovean, Dorin Recean, a declarat recent că autoritățile moldovenești nu îl vor lăsa pe președintele rus, Vladimir Putin, să intre pe teritoriul republicii. Comentând decizia Republicii Moldova de a interzice accesul în țară al președintelui rus, Vladimir Putin, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, a afirmat că actuala conduce a Republicii Moldova a început să identifice dorința lor de integrare europeană cu dezvoltarea rusofobiei.

Camera preliminară a CPI de la Haga, a cărei jurisdicție Rusia nu o recunoaște, a emis pe 17 martie un mandat de arestare pe numele lui Putin și pentru ombudsmanul pentru copii din Federația Rusă, Maria Lvova-Belova. Potrivit Interfax, Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei l-a inclus în baza de date a persoanelor date în căutare pe procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Ahmad Khan, care a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și pe numele ombudsmanului rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova. Informația a apărut în baza de date a persoanelor date în căutare a Ministerului rus al Afacerilor Interne.

Vinerea trecută, anunţul potrivit căruia procurorul și judecătorii CPI, care au decis să-i trimită în judecată pe reprezentanții autorităților ruse, au fost incluşi pe lista persoanelor căutate, anunţul a fost făcut de președintele Comisiei de investigaţii a Procuraturii Generale Ruse, Aleksandr Bastrîkin. În Rusia au fost inițiate dosare împotriva judecătorilor CPI în temeiul Art. 301, al Art. 30 şi al Art. 360 din Codul Penal cu privire la măsura de arest ilegal în mod deliberat, precum și pentru pregătirea unui atac la adresa unui reprezentant al unui stat străin, care se bucură de protecție internațională, în scopul agravării relațiilor internaționale.

Împotriva procurorului a fost deschis un dosar pentru tragerea la răspundere penală pentru săvârșirea unei infracțiuni grave sau deosebit de grave, precum și de pregătirea unui atac la adresa unui reprezentant al conducerii unui stat străin, care se bucură de protecție internațională, cu scopul de a agrava relațiile internaționale. S-au ales cu dosare procurorul CPI Karim Ahmad Khan și judecătorii Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala și Sergio Gerardo Ugalde Godinez. ‘La 22 februarie 2023, procurorul Curții Penale Internaționale Karim Ahmad Khan, în cadrul unei anchete penale, a trimis o solicitare Camerei preliminare II a Curții Penale Internaționale pentru obținerea unui mandat de arestare a unor cetățeni ai Federației Ruse’, a precizat Comisia de investigaţii a Procuraturii Generale Ruse.

Pe baza solicitării, potrivit CPI, judecătorii sus-menționați ai CPI ‘au luat decizii ilegale de arestare a președintelui Federației Ruse și a Comisarului pentru drepturile copilului din subordinea președintelui Federației Ruse’. Urmărirea penală este în mod evident ilegală, întrucât nu există temeiuri legale pentru a-i trage la răspundere penală. În conformitate cu Convenția pentru prevenirea și pedepsirea infracțiunilor împotriva persoanelor protejate la nivel internațional din 14 decembrie 1973, șefii de stat se bucură de imunitate absolută în jurisdicția statelor străine’, au declarat surse ale Comisiei de investigaţii a Procuraturii Generale Ruse./vdraguta/schelaru

www.gazeta.ru – 23 mai