Premierul Victor Ponta propune realizarea unui pact pe sănătate

Premierul Victor Ponta propune realizarea unui pact pe sănătate, de tipul celui pentru apărare, semnat de partidele politice, la începutul acestui an. Şeful guvernului consideră că garanţia finanţării constante a sistemului, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi creşterea salariilor ar putea opri plecarea specialiştilor în străinătate. Victor Ponta a avansat în această seară, la o emisiune la Antena 3 şi un termen pentru rezolvarea acestui blocaj din sănătate – maximum patru ani.

Victor Ponta: Dacă aş zice că mâine, gata, triplăm salariile ar fi neserios şi nerealist, dar o perspectivă de timp, în doi, trei, patru ani în care veniturile să crească, posibilitatea de a avea venituri din activitatea privată. Altfel dacă nu au perspectivă, competiţia europeană sigur că ne va lăsa fără cei mai buni medici. Deci programul pentru zona de sănătate îl finanţăm, îl punem în aplicare şi e nevoie doar să existe un acord politic ca să ştiu cum l-am avut la Armată, să ştim că pe anii care urmează facem aceste lucruri.

Realizator: Şi ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a vorbit recent despre necesitatea unor măsuri urgente pentru motivarea personalului din sistemul sanitar, astfel încât spitalele să nu rămână fără specialişti. El preciza că, pe lângă salariile mici, un alt factor care a contribuit la migraţia medicilor spre vest a fost blocarea posturilor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 aprilie