Foşti jucători NHL şi-au anunţat participarea la un turneu de hochei organizat în Coreea de Nord

Un cetăţean canadian care a facilitat o serie de călătorii în Coreea de Nord pentru celebrul baschetbalist Dennis Rodman a anunţat că va organiza un turneu de hochei care ar putea atrage foşti jucători din liga americană NHL să vină în această ţară. Anunţul vine la câteva zile după ce Coreea de Nord a arestat un student american de 21 ani, acuzat de „acte ostile”, potrivit presei controlate de stat.
Turneul de hochei este programat în perioada 7-11 martie în capitala Phenian şi îşi propune să obţină fonduri pentru echipament sportiv dedicat atleţilor nord-coreeni cu dizabilităţi, potrivit unei organizaţii britanice care promovează relaţiile culturale şi de afaceri cu Coreea de Nord.
Potrivit aceleiaşi surse, citate de Reuters, foşti jucători NHL, o parte dintre ei canadieni, şi-ar fi exprimat interesul de a participa, dar numele nu le-au fost făcute publice.
Relaţiile dintre Coreea de Nord şi Canada s-au tensionat anul trecut după ce Nordul a arestat şi condamnat un pastor canadian de origine sud-coreeană pentru diversiune.
Regimul de la Phenian a fost aspru sancţionat de ONU pentru efectuarea celui de-al patrulea test nuclear pe 6 ianuarie a.c şi este pasibil în continuare de noi sancţiuni, care ar putea afecta schimburile culturale, turistice sau sportive.
Guvernele american şi canadian au emis permanent avertismente de călătorie în această ţară.
Evenimente sportive importante au mai fost organizate în Coreea de Nord, cu ajutorul acestor ONG-uri care promovează schimburile culturale şi sportive.
În 2014, un fost campion japonez la wrestling a organizat la Phenian o manifestare extravagantă dedicată acestui sport, la doar un an după ce americanul Dennis Rodman a fost invitat de liderul Kim Jong-un la vila sa, înaintea unui meci demonstrativ de baschet. Coreea de Nord mai găzduieşte şi un maraton care este deschis străinilor.
Turneul de hochei anunţat pentru luna martie va include sesiuni de antrenament şi meciuri între echipele străine, dar şi un meci demonstrativ împotriva echipei naţionale masculine de hochei din Coreea de Nord.

Sursa: Reuters
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă