Producătorii din industria alimentară românească atrag atenţia autorităţilor în privinţa ouălor importate

Producătorii din industria alimentară românească atrag atenţia autorităţilor că ouăle importate din spaţiul comunitar nu respectă legislaţia naţională privind marcarea pe coajă a perioadei în care pot fi consumate. Preşedintele Federaţiei Pro Agro, [divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]
, a declarat, pentru Radio România Actualităţi, că, în aceste condiţii, este foarte greu să afli dacă ouăle respective se încadrează în termenele de valabilitate. De aceea, producătorii români solicită controale serioase privind calitatea ouălor din import.
Emil Dumitru: Vrem să se facă o analiză de risc şi să se facă controale de la aceşti importatori şi să vedem exact ce produse vin din comerţul intracomunitar, pentru că, în general, fermierul român este supracontrolat, iar ce vine marfă din comerţul intracomunitar sau ţări terţe este doar pe o eşantionare de 5% şi lucrul acesta nu poate să rămână aşa la nesfârşit.
Realizator: Durata de valabilitate a unui ou este de 28 de zile, a atras atenţia Aurora Alexandru, manager al unei ferme avicole româneşti, iar un ou de import ajunge pe rafturile magazinelor din ţara noastră în cel puţin o săptămână de la recoltarea lui:
Aurora Alexandru: Se aduc multe ouă neştampilate, se ştampilează în România. România este singura ţară care direct din ferma producătoare din toată comunitatea europeană pune pe ou durata valabilităţii.
Realizator: Potrivit unei cercetări realizate, anul trecut, de o companie de consultanţă din domeniul alimentar, peste 90 la sută dintre români ţin cont, atunci când cumpără ouă, de prospeţime, raportul calitate-preţ, dar şi de modul cât mai natural în care sunt hrănite păsările.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 aprilie