Raportul Comisiei Europene critică întârzierile Bosniei-Herţegovina în procesul de integrare europeană

Potrivit raportului Comisiei Europene, Bosnia-Herţegovina înregistrează cele mai mari întârzieri din regiunea Balcanilor de Vest în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor europene. În raport, este criticată lipsa de voinţă politică a liderilor de a realiza reformele necesare pentru plasarea statului pe parcursul european şi potrivit raportului, protestele masive din luna februarie au demonstrat fragilitatea situaţiei socio-economice din Bosnia-Herţegovina.

În raport, sunt subliniate tensiunile politice din cadrul Consiliului de Miniştri al Bosniei-Herţegovina, care se propagă şi la celelalte niveluri de guvernare. În raport se subliniază că pentru a avansa spre Uniunea Europeană, imediat după alegerile de la 12 octombrie, în Bosnia-Herţegovina trebuie să se formeze imediat toate organele puterii şi să se înceapă reformele. Liderii politici sunt datori să asigure o direcţie clară a statului spre UE – se spune în raport şi se adaugă că în timp ce toate statele au avansat spre UE, Bosnia-Herţegovina nu a reuşit să depăşească impasul, nu a reuşit să facă progrese concrete în asigurarea funcţionării instituţiilor şi adoptarea legilor necesare avansării spre UE, iar conflictele politice şi interetnice au avut impact negativ asupra activităţii parlamentare.

Bosnia-Herţegovina este criticată pentru rezultatele minime în lupta contra corupţiei, pentru presiunile politice şi financiare exercitate asupra mass-media.

(www.tanjug.rs – 9 octombrie)