În Georgia va fi instalată o bază NATO, ca urmare a ameninţării militare din partea Rusiei

Ministrul georgian al apărării, Irakli Alasania, a declarat joi că Federaţia Rusă reprezintă o ameninţare militară pentru întreaga regiune a Caucazului de Sud şi a atras atenţia că în Goergia va fi instalată o bază a Alianţei Nord-Atlantice, în pofida protestelor părţii ruse. Potrivit ministrului, acest proiect este parte a acordurilor convenite în timpul ultimului summit al NATO. „Pachetul Georgia-NATO, oferit părţii georgiene, care presupune lansarea unei infrastructuri a Alianţei pentru exerciţii comune în vederea creşterii capacităţii de apărare ca un factor de descurajare împotriva agresiunii ruseşti, este o chestiune deja decisă” – a subliniat ministrul georgian al apărării.

Potrivit demnitarului, partea georgiană a finalizat toate lucrările pregătitoare pentru înfiinţarea şi deschiderea bazei de antrenament a NATO. „Noul pachet de cooperare prevede şi alte iniţiative, cum ar fi construirea unei şcoli militare în care să fie instruiţi reprezentanţi din diferite state” – a precizat Alasania. „În ceea ce priveşte ameninţările, cea mai mare ameninţare la adresa regiunii este reprezentată de forţele de ocupaţie ruseşti din Georgia şi agresiunea pe care o desfăşoară Rusia împotriva Ucrainei. Prin urmare, pe data de 6 octombrie, am transmis la sediul central al NATO planurile noastre privind crearea unei baze a Alianţei şi urmează să primim un răspuns definitiv pe această temă în curs de o lună” – a remarcat ministrul. „Sperăm că în 2015, Rusia, sub presiuni din partea comunităţii internaţionale, va fi nevoită să-şi îndeplinească obligaţiile. Rusia a fost principala parte agresivă în 2008 şi este şi acum, în evenimentele din Ucraina. Rusia este o ameninţare militară pentru întreaga regiune” – a subliniat Alasania.

Amintim că în noaptea de 7 spre 8 august 2008, în Osetia de Sud au fost lansate acţiuni militare de amploare. Ulterior, trupele ruseşti au ocupat oraşul Ţhinvali şi au scos armata georgiană de pe teritoriul Osetiei, iar la sfârşitul lunii august, Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei. Drept răspuns, Tbilisi a rupt relaţiile diplomatice cu Moscova şi a declarat cele două republici nerecunoscute drept teritorii ocupate, adoptând o lege în acest sens în toamna anului 2008. Legea respectivă prevede o serie de restricţii, în special economice şi de transport.

(www.obozrevatel.com – 10 octombrie)