Trei avioane F-16 au ajuns la baza din România, unde vor antrena piloți ucraineni

*Acest conținut a fost creat în Rusia şi necesită să fie verificat din alte surse media independente

Trei avioane F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la Baza Aeriană 86 Locotenent-Aviator Gheorghe Mociorniţă din Borcea, județul Călărași. Acestea vor fi folosite pentru antrenarea piloților de F-16, inclusiv a celor ucraineni, a anunţat agenţia Agerpres.

La ceremonia de sosire a avioanelor de luptă au fost prezenți ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, și omologul său olandez Kajsa Ollongren, pentru care au fost efectuate zboruri demonstrative. După cum a declarat Angel Tîlvăr, autoritățile române consideră Centrul european de pregătire a piloților pentru avioanele de luptă F-16, creat pe teritoriul bazei aeriene, ca un element important de asigurare a securității europene, care va îmbunătăți nivelul de pregătire al piloților aliaților. Centrul de pregătire a piloților a fost deschis în noiembrie 2023.

România pune la dispoziţie baza aeriană, infrastructura și suportul, Forțele Aeriene Regale Olandeze vor furniza avioane F-16, iar Lockheed Martin va asigura instructori și întreținerea tehnică. Bucureștiul a declarat că la bază vor fi antrenați nu doar piloți români, ci și piloți din „state aliate și partenere, inclusiv Ucraina”./ssirbu/csimion

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/20574397

www.tass.ru – 17 aprilie)