La Bruxelles a fost găsită o soluţie provizorie pentru problema gazelor ruseşti

La Bruxelles a fost găsită în această noapte o soluţie provizorie pentru conflictul gazelor ruseşti, care asigură livrările către Ucraina, precum şi către Europa, pe timpul iernii. După două zile de negocieri tensionate, acordul a fost parafat de miniştrii energiei din Ucraina şi Rusia şi de comisarul european pentru energie, care a avut rol de mediator.
„Garantăm siguranţa aprovizionării cu gaz pe timpul iernii”, a spus comisarul european Günther Oettinger, în timpul conferinţei de presă, care s-a încheiat târziu în noapte. La rândul său, preşedintele Jose Manuel Barroso a spus: „Acesta este un pas important pentru securitatea noastră energetică. Nu a existat niciun motiv pentru ca europenii să sufere de frig în această iarnă”. Potrivit comisarului Oettinger, Ucraina s-a angajat să plătească cele 3,1 miliarde de dolari care includ plăţile în avans pentru noiembrie şi decembrie. Banii vin de la compania ucraineană Naftogaz şi comisarul european a precizat că Ucraina se va bucura în continuare de sprijinul programelor FMI şi al UE. Acordul, valabil până în luna martie, se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, inclusiv plata datoriei de gaz a Ucrainei către Rusia şi livrările de gaze până în martie. Dacă părţile nu ajungeau la acest acord, Europa risca să aibă perturbări în aprovizionarea cu gaz pe timpul iernii, în condiţiile în care 15% din gazele consumate în Uniune tranzitează teritoriul ucrainean.
Ca parte a compromisului, a fost fixat un preţ de 385 de dolari pe mia de metri cubi, Rusia acordând o reducere de aproximativ 100 de dolari celui cerut în aprilie. Chiar şi aşa, tariful este mai mare decât preţul mediu pentru Europa estimat de Gazprom pentru anul acesta.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 octombrie)