Tinerii din diaspora trag un nou semnal de alarma inainte de turul II „VREM SA VOTAM!”

Liga Studenților Romani din Strainatate (LSRS) si Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolvenților Romani) solicita Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Biroului Electoral Central (BEC) si tuturor celorlalte instituții abilitate ale Statului Roman sa dispuna de urgența adoptarea tuturor masurilor necesare pentru ca toți cetațenii Romaniei cu drept de vot sa isi poata exercita acest drept garantat prin Constituție, indiferent daca acestia se afla in țara sau in strainatate. Aceasta solicitare este susținuta de societatea civila din diaspora si din Romania, precum si de cei peste 4.000 de semnatari ai Petiției pentru respectarea dreptului la vot al cetațenilor romani (http://www.fundatiacaesar.ro/petitie/), iniţiata de LSRS si C.A.E.S.A.R, si depusa in aceasta dimineața la sediul MAE din Bucuresti.

Dorim sa aducem in atenția autoritaților ca deciziile luate pana in prezent cu privire la fluidizarea votului in cel de-al doilea tur de scrutin nu sunt nici pe departe suficiente. Cresterea numarului de cabine de vot la maximum sapte, in paralel cu cresterea numarului de stampile si posibilitatea de a descarca de pe internet declaraţiile pe proprie raspundere sunt masuri care, desi raspund in parte solicitarilor noastre formulate dupa primul tur de scrutin, nu vor avea un impact semnificativ in zonele cu numar mare de votanți, asa cum se asteapta la Hamburg, Londra, München, Paris, Stuttgart, Torino, Viena si in alte comunitați din diaspora.

Cu maxima seriozitate si responsabilitate, tragem un puternic semnal de alarma cu privire la necesitatea de a acționa cat mai curand, cat inca mai este timp, pentru asigurarea condițiilor optime de votare in data de 16 noiembrie in toate comunitațile de romani din strainatate. Este in interesul tuturor cetațenilor romani din țara si de peste hotare, precum si a viitorului Presedinte sa existe un rezultat legitim dupa inchiderea urnelor, fara umbra de indoiala asupra modului in care a decurs procesul de votare.

Amintim ca dupa primul tur de scrutin LSRS a primit nenumarate sesizari din partea membrilor si voluntarilor din toata lumea cu privire la dificultațile intampinate de cetațenii care au dorit sa-si exercite dreptul fundamental de a vota. Consideram ca este inadmisibil ca cetațenii Romaniei sa nu isi poata exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat si decent oriunde s-ar afla. Mai mult, pentru cel de-al doilea tur de scrutin, organizatorii beneficiaza de experiența din precedentul tur si pot face estimari realiste ale prezenței la vot.

Astfel, pentru o desfasurare optima a procedurii de votare in data de 16 noiembrie 2014, solicitam in continuare urmatoarele:

 -Suplimentarea numarului secțiilor de votare din strainatate conform si proporțional cu numarul de cetațeni romani cu drept de vot din fiecare comunitate. Solicitam sa se faca publica in cel mai scurt timp posibil lista completa a secțiilor de votare.

 -Suplimentarea personalului din secțiile de votare pe baza unor estimari realiste ale prezenței la vot, inclusiv pe baza datelor aferente primului tur de scrutin si avand in vedere probabilitatea mare ca numarul alegatorilor sa creasca in cel de-al doilea tur de scrutin. LSRS isi exprima in continuare disponibilitatea de a participa prin observatori neutri la buna desfasurare a procesului electoral.

 -Sa se acționeze nu doar in litera, ci si in spiritului Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei. Tuturor cetațenilor romani care se afla la secțiile de votare la ora 21:00, indiferent daca se afla fizic „in sala de vot” sau asteapta la coada, trebuie sa le fie permis exercitarea dreptului constituțional de a-si exprima opțiunea electorala.

In final, avem constiința ca cetațenii Romaniei din țara si din strainatate isi asuma responsabilitatea civica ce le revine si ințeleg pe deplin valoarea exercitiului democratic la care au dreptul sa ia parte. Atat orele petrecute in fața secțiilor de votare in data de 2 noiembrie 2014, cat si apelul sincer „vrem sa votam!” sunt dovezi clare si fara echivoc a atasamentului cetațenilor romani fața de principiile democratice si speranța reinnoita ca, dupa 25 de ani de deziluzii, Romania se poate indrepta catre un viitor mai bun.