Liviu Dragnea: Victor Ponta nu-şi va da demisia din funcţia de prim-ministru

Liviu Dragnea: Da, întrebaţi-mă.
-: Aveţi numărătoarea /…/ votul din diasporă. Se impune demisia lui…
Liviu Dragnea: N-am auzit nimic.
-: După votul de astăzi, după votul din diasporă şi după tot ce s-a întâmplat, se impune demisia Guvernului?
Liviu Dragnea: Nu. Victor Ponta nu-şi va da demisia din funcţia de prim-ministru. Guvernarea va fi menţinută în continuare…
-: RTV, lasă microfonul jos!
Liviu Dragnea: … în primul rând, este vorba de peste 5 milioane de voturi, pe care Victor Ponta le-a luat, nu are de gând să-şi dea demisia şi nu-şi va da demisia din funcţia de prim-ministru. Guvernarea va continua. Să sperăm că ceilalţi, de la ACL, vor înţelege că din cauza modului în care au făcut campanie, ţara este destul de dezbinată acum şi este nevoie să unim această ţară.
-: Care sunt rezultatele, potrivit numărătorii…
-: /…/ coadă la vot diaspora
Liviu Dragnea: Vorbiţi pe rând, vă rog.
-: Este vina ACL pentru că oamenii au stat la coadă la vot în diaspora?
Liviu Dragena: Nu. Este vorba de un curent de ură şi dezbinare creat, care a produs o falie în societate, ceea ce nu este în regulă nici pentru unii, nici pentru alţii. Şi asta este datoria tuturor, tuturor oamenilor în politici responsabili, şi nu numai, să pansăm această rană, pentru că este extrem de periculoasă. România poate fi puternică dacă rămâne unită.
-: Care sunt rezultatele, potrivit numărătorii?
Liviu Dragnea: La 95 % din secţii încăracate până acum, procentul este în jur de 53-47 pentru Iohannis.
-: Dar unde aţi pierdut atât?
-: /…/ spus de dumneavoastră în urmă cu două zile.
Liviu Dragnea: Răspunsul la întrebarea dumneavoastră, cum s-a răsturnat acest scor, eu nu îl am, pentru că eu sunt la un partid politic. Cred că acest răspuns îl poate da altcineva, nu eu.
-: /…/ oraşe conduse de PSD /…/
-: Exact, în oraşe, în judeţe /…/
Liviu Dragnea: Deci, în acest moment, nu stă nimeni să facă analize. O să avem timp în zilele următoare să facem analize. Eu vreau încă o dată să le mulţumesc tuturor colegilor mei din partid care au muncit în această campanie şi au muncit cum trebuie, o să vedem ulterior dacă au fost greşeli, unde au fost greşeli.
-: /…/marţi?
– /…/ toată echipa de la MAE va pleca. În aceste condiţii, luând cont de ce s-a întâmplat în străinătate, se impune o demisie a domnului Meleşcanu.
Liviu Dragena: Ce s-a întâmplat în străinătate? Pentru că acolo au votat toţi. Acolo au votat mai mult decât dublu. Mai mult decât dublu s-a votat în turul unu.
-: Au rămas oameni care nu au putut să voteze.
Liviu Dragnea: Da, vă rog.
-: /…/ demisionaţi din partid, din cauza rezultatelor?
Liviu Dragnea: Nu, n-am de gând să demisionez din partid, sub nicio formă.
-: /…/ din funcţia de /…/
-:/…/ vă depuneţi mandatul?
Liviu Dragnea: Nu. O să am o discuţie cu… Nu. O să avem o discuţie, în zilele următoare, cu colegii din partid, şi o să hotărâm.
-: Va mai fi/…/ şedinţa PSD /…/ programat înainte de alegeri, programat pe data de 18?
Liviu Dragnea: Mâine o să ne întâlnim într-un grup restrâns şi o să comunicăm cu colegii din judeţe, şi o să vedem când şi dacă vom convoca un Comitet Executiv.
-: Spuneaţi puţin mai devreme că cei din diaspora au votat cu Iohannis din ură. Din ură pentru cine? Faţă de cine?
Liviu Dragnea: Da, vă rog, dacă mai aveţi întrebări că trebuie să merg la colegii mei.
-: Aveţi în vedere un congres extraordinar, după rezultatul acesta?
-:/…/ sediul PSD şi au protestat.
Liviu Dragnea: Acuma… Dar de ce mai protestează acum? Nu sunt de acord cu Iohannis, să înţeleg?
-: Votează din cauza modului în care a fost organizat votul în diasporă.
-: Domnule Dragnea, dar…
Liviu Dragnea: Aţi fost în diaspora? Aţi văzut câte secţii au fost goale, în diaspora? Ştiţi câte autocare au fost duse în diaspora, cu oameni din România?
-:/…/
Liviu Dragnea: Sunt foarte multe.
-: Aveţi de gând să contestaţi, dacă există aceste informaţii?
Liviu Dragnea: Categoric, nu. Categoric, nu. Noi am mai contestat de două ori şi am contestat degeaba.
-: Domnule Dragnea, /…/ a prezentat un filmuleţ mai devreme, într-o conferinţă de presă, care spunea că este din Londra, şi filmuleţul era din Liverpool, n-a mai ieşit să spună nimic de el. Spunea că este o secţie goală. Da, era o secţie goală, din Londra…
Liviu Dragnea: Erau secţii goale.
-: Dar cele la care s-au formulat /…/
-: /…/ problema secţiilor goale şi faptul că erau organizate acolo unde nu erau foarte mulţi români, în loc să fie organizate acolo unde ar fi fost mai mulţi /…/
Liviu Dragnea: Nu ştiu. Eu cred că subiectul despre diaspora, cel puţin legat de acest vot, s-a încheiat. Rezultatul este cel care este, cei din diaspora sunt românii ca şi noi, sunt fraţii noştri, au avut o opţiune politică, şi-au exprimat-o, le respectăm opţiunea, noi rămânem în continuare, aici, cu aceleaşi probleme.
-: /…/ diaspora îşi va asuma cineva responsabilitatea sau nu?
Liviu Dragnea: Pentru votul din diaspora, care este masiv în favoarea domnului Iohannis…
-: Mă refer la cei care au stat la coadă şi nu au putut să voteze.
-: /…/ ministrului de externe, să-şi dea demisia, domnul Teodor Meleşcanu?
Liviu Dragnea: Nu ştiu. Am discutat foarte mult despre diaspora. Repet, le respectăm votul, sunt colegii noştri, fraţii noştri, conaţionalii noştri, au avut o opţiune pe care le respectăm…
-: Consideraţi că a trădat cineva din PSD?
-: /…/ pentru această situaţie, 8% care s-au întors în două zile, dintr-o parte în alta?
Liviu Dragnea: Nu sunt calificat să vă răspund la întrebarea asta. 8%, de fapt, 12 procente, sau 13 procente, pe care… Nu. 23 de procente, pe care le-a luat în plus domnul Iohannis, este un procent pe care niciun sociolog nu putea să estimeze, aşa că pe noi ne depăşeşte, poate altcineva are răspunsul, nu noi.
-: Domnule Dragnea, în calitate…
-: În ce zone /…/ din ce zona
Liviu Dragnea: Nu ştiu, domnule Andrei, la dumneavoastră…
-: … în calitate de şef de campanie al lui Victor Ponta, aveţi să vă reproşaţi ceva? Vă pare rău de acest rezultat, la această oră?
Liviu Dragnea: Nu, nu pot să reproşez, nu pot să reproşez un lucru, nu pot să-mi reproşez faptul că n-am cerut colegilor mei să facă lucruri ilegale. Asta nu-mi voi reproşa niciodată şi chiar dacă am pierdut, este important că colegii noştri, cu toate presiunile la care au fost supuşi, au rezistat şi n-au cedat. Nu pot să-mi reproşez faptul că PSD-ul a acţionat legal, că a făcut o campanie corectă, decentă şi că a pierdut. Asta este viaţa.
-: Păi, da, dar aţi dat de înţeles că ceilaţi nu au făcut o campanie corectă şi de aceea au câştigat. Asta spuneţi acum.
Liviu Dragnea: O să spun suficient zilele următoare, dar în această seară domnul Ponta l-a felicitat pe domnul Iohannis şi nu vreau să le stric bucuria. Dar tot ce am spus până în momentul acesta, şi ieri, şi alaltăieri, şi zilele trecute, din punctul meu de vedere, rămâne valabil.
-: Domnul Ponta /…/ în postul de preşedinte al PSD, după acest eşec?
Liviu Dragnea: De ce nu? De ce nu? Din punctul meu de vedere, Victor Ponta trebuie să rămână preşedintele PSD-ului, pentru că PSD nu are nicio vină şi nici Victor Ponta nu are nicio vină.
-: /…/ dacă pierd alegerile, îşi depune mandatul.
Liviu Dragnea: Dacă. Vă rog frumos să-mi permiteţi să plec. Vă mulţumesc mult.
-: Punctul dumneavoastră de vedere în legătură cu UDMR…
Realizator: Avem imagini din Piaţa Universităţii, unde Klaus Iohannis a ajuns (…)

RADOR – 16 noimbrie