Examinarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie

Examinarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie, iar cei care vând carne şi preparate neverificate pot pune în pericol sănătatea celor care le consumă. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară avertizează că amenzile în aceste situaţii pot ajunge până la 2.000 de lei.

Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional se taie un număr mare de porci crescuţi în gospodării. Unii consumatori achiziţionează şi consumă însă carne de porc comercializată clandestin şi neverificată, ceea ce le poate afecta sănătatea – atenţionează Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară. Pentru prevenirea îmbolnăvirii specialiştii instituţiei recomandă verificarea porcului de către medicul veterinar înainte de sacrificare şi de asemenea asomarea animalului pentru a-l scuti de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav acesta nu trebuie scos la vânzare, iar statul îl va despăgubi pe proprietar la valoarea de piaţă a animalului – mai precizează inspectorii ANSVSA.

Potrivit legii, sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale sau în vecinătatea acestora sunt interzise. Dacă persoana care a cumpărat porcul este verificată în trafic de autorităţi şi nu prezintă documente sanitar-veterinare necesare, atât aceasta cât şi vânzătorul pot fi amendaţi, iar animalele vor fi confiscate fără a se oferi despăgubiri.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 noiembrie