Ungaria insistă asupra importanţei interconectării reţelelor de gaze naturale ale României, Greciei, Bulgaiei şi Ungariei

După ce proiectele Nabucco şi South Stream au suferit un eşec, iar Ungaria nu poate renunţa la eforturile sale cu privire la diversificarea surselor de energie, realizarea unui coridor de transport a gazelor naturale între Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria a devenit deosebit de importantă, a declarat la Bruxelles preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Zsolt Németh.

Interconectarea reţelelor de transport a gazelor a devenit deosebit de importantă, deoarece prin aceste reţele poate fi transportată spre Europa o cantitate foarte mare de gaze naturale, a afirmat oficialul ungar. Zsolt Németh a adăugat că este important ca Uniunea Europeană să sprijine realizarea acestei axe între Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria. Zsolt Németh a participat la o consfătuire a preşedinţilor comisiilor pentru politică externă a parlementelor ţărilor UE, întrunire organizată la Bruxelles, la iniţiativa preşedintelui Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, Elmar Brok. Din delegaţia Ungariei a făcut parte şi preşedintele Comisiei pentru Apărare a Legislativului Ungariei, socialistul Tamás Harangozó. În cursul zilei de luni, delegaţia Ungariei a purtat convorbiri cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Frederica Mogherini, precum şi cu Johannes Hahn, comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, iar marţi oficialii ungari s-au întâlnit cu miniştrii de externe ai ţărilor din Balcani.

De asemenea, a fost discutat raportul elaborat de Elmar Brok cu privire la securitatea Uniunii Europene. Referitor la acest raport, Zsolt Németh a constatat că este urgentă elaborarea unei strategii de securitate a UE. Referitor la regiunea Balcanilor de Vest, Zsolt Németh a accentuat că este necesară impulsionarea procesului de extindere a UE, ţinând cont de activizarea prezenţei Rusiei în regiune şi de riscurile creşterii influenţei islamiştilor radicali.

MTI – 3 decembrie