Acţiunile Rusiei în Ucraina îngrijorează ţările din regiune, care-şi sporesc cheltuielile de apărare

Acţiunile Rusiei în Ucraina îngrijorează ţările din regiune, care-şi sporesc cheltuielile de apărare. Statele baltice au cumpărat material militar şi şi-au sporit bugetele, ca şi Polonia, de altfel, care a semnat un contract de 250 de milioane de dolari cu SUA pentru achiziţionarea a 40 de rachete de croazieră.
Miniştrii apărării din Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia s-au întâlnit astăzi la Cesis, în Letonia, iar Agenţia France Presse descrie atmosfera drept una de nervozitate crescândă, din cauza demonstraţiilor de forţă ale Rusiei, ale cărei acţiuni navale şi aeriene s-au intensificat în ultima vreme în regiune. Cei patru miniştrii, deşi au recunoscut că acţiunile Rusiei sunt fără precedent, au spus că ţările lor nu se vor lăsa intimidate. Ieri, ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, spunea că este îngrijorat de activitatea militară fără precedent a flotei şi aviaţiei ruse în zona Mării Baltice şi a Kaliningradului, însă preciza că Polonia nu se simte ameninţată şi consideră acţiunile Rusiei drept un test pentru a vedea cum reacţionează forţele NATO din regiune. Miniştrii apărării din ţările baltice au decis să-şi sporească la trei milioane de euro fiecare contribuţia anuală la misiunea aeriană a NATO în regiunea baltică, drept răspuns la acţiunile aeriene ale Rusiei. NATO a anunţat că la sfârşitul săptămânii trecute au fost interceptate peste 30 de avioane ruseşti deasupra Marii Baltice, iar Estonia spune că un avion rusesc a intrat în spaţiul său aerian în urmă cu câteva zile. În aceste condiţii, statele baltice şi-au sporit cheltuielile de apărare cu 300 de milioane de euro în ultimele şase luni. Agenţia France Presse scrie că Estonia a semnat cu Olanda, în urmă cu trei zile, cel mai mare contract militar din istoria ţării: 138 de milioane de euro pentru tancuri şi vehicule de luptă, după ce, în urmă cu o lună, plătise 40 de milioane de euro SUA pentru lansatoare de rachetă sol-aer. Letonia a cumpărat recent 123 de vehicule de luptă de la Marea Britanie pentru 48 de milioane de euro, iar Lituania a cumpărat de la Polonia un sistem de apărare antiaeriană în valoare de 34 de milioane de euro şi intenţionează să cumpere de la SUA rachete pentru 20 de milioane de euro. Cu toate acestea, cheltuielile militare ale ţărilor baltice se ridică 1,2 miliarde de euro în acest an, în timp ce, comparativ, cheltuielile de apărare ale Rusiei se ridică la 60 de miliarde de euro.

Polonia, care îşi modernizează armata de mai mulţi ani, a semnat ieri un contract cu SUA în valoare de 250 de milioane de dolari pentru livrarea a 40 de rachete de croazieră ce vor fi instalate pe avioanele de luptă F 16. Rachetele au o rază de acţiune de 370 km faţă de cele actuale care au o rază de 70 km şi ministrul polonez al apărării a spus că ţara sa nu a avut niciodată arme atât de avansate. Polonia şi-a accelerat procesul de modernizare a armatei după intervenţia Rusiei în Ucraina şi îşi propune acum să cheltuiască peste 33 de miliarde de euro în următorii ani.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 decembrie)