Compania ROSNEFTI din Rusia va avea cel mai greu an

În istoria companiei „Rosnefti”, 2013 a fost un an record şi de cotitură, atât în ceea ce priveşte obţinerea unor parametri înalţi de producţie şi financiari, cât şi din perspectiva atingerii unor obiective strategice, care îi conferă companiei şi ramurii, pe ansamblu, o dinamică deosebită de dezvoltare în următoarele decenii”, se arăta în mesajul lui Igor Secin, preşedintele companiei ROSNEFTI, în raportul de anul trecut către acţionarii trustului. Într-adevăr, această companie de stat a cumpărat TNK-BP, „Itera”, acţiuni la „Sibneftegaz” şi la „TAA-Iuriah pentru exploatarea gazelor şi petrolului, precum şi alte active. Acest lucru i-a permis să devină cea mai mare companie de stat prin rezervele şi producţia ei de petrol şi gaze.

În 2014, ROSNEFTI a continuat să cumpere active. Ea a achiziţionat compania de foraj Orenburg, a luat afacerile trustului Weatherford din Rusia şi Venezuela, compania petrolieră de la Bişkek. Condiţiile complicate de exploatare a petrolului în alte ţări a dus la consolidarea ramurii, iar acest proces este inevitabil şi în Rusia, a explicat Secin în luna mai.
Din cauza situaţiei politice şi a scăderii preţurilor la petrol, planurile lui au fost ajustate serios. În aprilie, Secin a fost lovit de sancţiunile americane. În vara trecută, SUA şi UE au trecut pe lista de sancţiuni chiar şi ROSNEFTI. Compania nu mai poate lua acum credite pe termen lung din SUA şi din băncile europene. Firmele occidentale nu mai au voie să-i furnizeze utilaje şi servicii pentru exploatările din Arctica, pentru foraje grele, de mare adâncime.
Sancţiunile financiare au lovit cel mai puternic asupra ROSNEFTI, arată Valerii Nesterov, analist la Sberbank CIB. Compania are o datorie uriaşă – 58 de miliarde de dolari, la sfârşitul anului 2013. În repetate rânduri, ROSNEFTI a declarat că are capacitatea să-şi plătească datoria singură. Într-adevăr, în cursul anului, compania a plătit creditorilor aproape 19 miliarde de dolari. Dar, pe de altă parte, în luna august, ROSNEFTI a cerut primul ajutor de la Fondul naţional de asigurare, iar în decembrie a reuşit să plaseze obligaţiuni de 625 miliarde de ruble.
O altă năpastă a fost prăbuşirea preţurilor la ţiţei. Din iulie până în decembrie, Brent s-a ieftinit de aproape două ori.
„Compania se aşteaptă la un an viitor foarte dificil”, prezice Nesterov. Toată atenţia se va axa pe reducerea datoriei, crede Konstantin Cerepanov, analist la UBS. În 2015, ROSNEFTI trebuie să restituie băncilor 19,5 miliarde de dolari. E adevărat, compania aşteaptă următoarea tranşă de avans pentru livrările de petrol de la compania chineză CNPC, conform contractului de livrare a petrolului din anul 2013. Valoarea sa totală este de aproximativ 270 miliarde dolari. A luat deja aproximativ 18 miliarde de dolari, alte 15 miliarde de dolari poate primi în primul trimestru al anului 2015, prognozează analiştii de la Gazprombank. Plata în avans va merge către proiecte strategice, mai degrabă decât pentru rambursarea creditelor, a promis Secin.
ROSNEFTI nu dezvăluie formula de calcul al preţului la ţiţei din contractul cu CNPC. Preţul corespundea valorii de piaţă din momentul încheierii contractului (în iunie 2013, Brent costa 102.16 dolari pe un baril), consideră Vasilii Tanurkov, director adjunct la centrul de analiză a pieţei de acţiuni „Veles Capital”. Din cauza scăderii preţurilor petrolului, valoarea contractului se va reduce, valoarea de plată în avans nu se va schimba, sugerează el. Adică, pe viitor, dacă preţurile la ţiţei nu revin la nivelul atins în momentul semnării contractului, ROSNEFTI va primi mai puţin decât se aştepta…

www.vedomosti.ru – 9 ianuarie