Preşedintele american şi premierul britanic au decis să creeze un grup de lucru care să identifice soluţii pentru combaterea radicalizării islamice

Europenii şi americanii continuă să-şi întărească măsurile de securitate şi să caute soluţii pentru combaterea radicalizării musulmanilor, astfel încât să prevină noi atacuri teroriste după cele din Franţa, în care au murit 17 oameni. Mai multe informaţii are Daniela Coman.

Reporter: În Franţa ancheta poliţiei continuă, la o săptămână după atacurile jihadiştilor şi pe străzi au fost desfăşurate echipe de militari şi poliţişti înarmaţi. 12 persoane presupuse a avea legături cu atacatorii sunt arestate, precizează France Presse. În această după-amiază este aşteptat un nou discurs al preşedintelui Franţei. Între timp, după incidentele de ieri şi în Belgia autorităţile au scos armata în stradă pentru a-i ajuta pe poliţiti să prevină eventuale atentate. Lupta antiteroristă a fost şi în centrul convorbirilor pe care le-au avut la Washington preşedintele american, Barack Obama şi premierul britanic, David Cameron. Cei doi lideri au decis să creeze un grup de lucru care să identifice soluţii pentru combaterea radicalizării.

David Cameron: Ne confruntăm cu o ideologie fanatică şi primejdioasă, care urmează să pervertească una dintre cele mai mari religii, islamul, şi care vrea să aducă teroare, conflict, moarte. Trebuie să ne luptăm cu această ideologie începând de acasă. În Marea Britanie vom adopta o lege care să le impună tuturor instituţiilor să combată extremismul.

Reporter: La rândul său, preşedintele american a atras atenţia că în Europa există o problemă de integrare a musulmanilor.

Barack Obama: E important ca Europa să nu răspundă acestor probleme doar prin forţă, prin poliţie sau abordări militare. Musulmanii din SUA se simt americani, dar sunt regiuni din Europa unde ei nu se simt europeni.

Reporter: Uniunea Europeană va încerca să gândească o strategie pentru a opri tinerii musulmani să se alăture jihadiştilor în Orientul Mijlociu sau să se întoarcă radicalizaţi de acolo, în condiţiile în care între trei şi cinci mii de cetăţeni europeni au plecat la jihad, potrivit Europol. Problema urmează să fie discutată luni la Bruxelles de miniştrii de externe.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 ianuarie