PLDM împreună cu PD au convenit să-şi asume repsonsabilitatea guvernării

Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat din Moldova au anunţat astăzi un acord privind constituirea unei coaliţii parlamentare minoritare excluzându-i pe liberali şi solicitând sprijinul comuniştilor şi al socialiştilor pentru votarea preşedintelui parlamentului şi învestirea guvernului. Preşedintele PLDM, Vlad Filat explică:

Vlad Filat: PLDM împreună cu PD au convenit să-şi asume repsonsabilitatea guvernării. Chemăm ca astăzi toate fracţiunile parlamentare să participe la exerciţiul de vot pentru a alege conducerea parlamentului şi imediat după acest exerciţiu să purcedem la învestirea unui guvern.

Realizator: pe de altă parte, liderul liberal, Mihai Ghimpu, spune că decizia de a-i exclude pe liberali de la guvernare a fost luată de mai demult.

Mihai Ghimpu: Acest anunţ că PLDM şi PD îşi asumă responsabilitatea înseamnă guvern minoritar. Înseamnă renunţarea la formarea alianţei cu PL şi guvernare fie cu Partidul Comuniştilor, fie cu Partidul Socialiştilor şi nu exclud, dar nicidecum nu înseamnă guvernare cu Partidul Liberal, fiindcă nu poţi să mergi la alegerea preşedintelui doar cu 42 de mandate cum au PLDM şi PD. Regrertabil, noi regretăm, liberalii. Cu toate problemele pe care le are Republica Moldova în urma guvernării, anume, a lor, ei au fost cei care au guvernat împreună cu noi patru ani şi apoi încă un an, tocmai în anul acesta au creat probleme mari precum falimentarea a trei bănci şi multe alte lucruri. Cu toate acestea noi eram gata să participăm la guvernare, dar vedeţi că interesul nostru nu a concis cu interesul lor. Această decizie de a nu guverna cu Partidul Liberal nu este de astăzi.

RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 23 ianuarie