NATO va desfăşura unităţi de mici dimensiuni în estul Europei

NATO va forma o forţă de reacţie rapidă cu elemente desfăşurate în şase state membre din estul Europei, a anunţat, ieri, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. El a prezentat bilanţul NATO pe 2014, un an în care securitatea în Europa a fost pusă în pericol atât de conflictul din Ucraina, în est, cât şi de evoluţiile determinate de ofensiva grupării jihadiste Statul Islamic, în sud. Tot în 2014, forţele NATO şi-au încheiat misiunea de luptă în Afghanistan, punând capăt celui mai lung război din istoria Alianţei.

Jens Stoltenberg a vorbit despre etapele imediat următoare ale desfăşurării Forţei de Reacţie rapidă, ţinând cont că săptămâna viitoare va avea loc reuniunea miniştrilor apărării ai Alianţei, când vor fi anunţate şi ţările care vor participa.

Jens Stoltenberg: Sperăm ca la reuniunea miniştrilor apărării să decidem stabilirea forţei integrate a NATO, care poate răspunde oricărui tip de provocare. Vor fi elemente de control şi comandă şi vor fi stabilite în ţări precum Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România şi Bulgaria.

La prezentarea făcută presei a Raportului anual al Alianţei Nord-Atlantice, Stoltenberg a precizat că unităţile vor fi primele de acest tip în cele 6 ţări din estul Europei. Forţele NATO au desfăşurat aproximativ 200 de exerciţii militare în 2014, iar Stoltenberg a promis că acestea vor continua, în contextul în care Alianţa se adaptează la prezenţa tot mai mare a avioanelor de război ruseşti în spaţiul aerian european. NATO a interceptat anul trecut peste 400 de avioane militare ruseşti. Stoltenberg a mai spus că, în timp ce Rusia investeşte continuu în capacităţi militare, statele Alianţei au redus bugetele pentru Apărare, în special cele europene.