Buzău – Şcoală de meserii după model german

Primaria municipiului Botosani vrea sa deschida o Scoala de Meserii prin parteneriat public-privat, în care elevii sunt platiti sa învete. Oamenii de afaceri din municipiul Botosani sunt invitati de edili sa vina cu propuneri care vizeaza identificarea calificarilor profesionale adaptate cerintelor locale ale pietei muncii. Acestea vor constitui primul pas pentru implementarea unui proiect care are ca obiect înfiintarea unei Scoli de Meserii, în care elevii sa fie specializati în domenii cautate pe piata muncii din municipiu.
În baza unui partaneriat, fimele din Botosani ar urma sa califice persoane carora, ulterior, sa le asigure locuri de munca, oferindu-le burse lunare în cuantum de 400 de lei, la care statul sa adauge înca 200 de lei, plus o diploma recunoscuta pe plan european. Parteneriatul va fi încheiat între agentii economici si Primarie, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inspectoratul Scolar Judetean. Initiativa edililor locali are la baza modelul Scolii germane de Meserii, aplicat în doua unitati de învatamânt din Brasov si Alba Iulia la initiativa unor firme care nu mai gaseau mâna de lucru calificata.
Datele de la Ministerul Educatiei arata ca în anul scolar 2013/2014, din peste 20.000 de locuri puse la dispozitie pentru organizarea de cursuri profesionale în România, au fost ocupate doar 12.500 de locuri, a transmis corespondentul Radio România, Cristina Moise.