Cu trei zile înaintea alegerilor legislative din Israel, sondajele indică un avantaj pentru blocul partidelor de centru-stânga

În Israel, cu câteva zile înaintea alegerilor legislative, de săptămâna viitoare, sondajele arată, că Uniunea Sinoistă, adică blocul partidelor de centru-stânga, şi-a mărit avantajul faţă de partidul Likud, de dreapta, al premierului Benjamin Netanyahu. În preajma alegerilor, criza imobiliară, generată de preţurile exorbitante la locuinţe, pare să preocupe mai mult decât problemele de securitate. În ceea ce priveşte ameninţarea nucleară iraniană, nu sunt mari diferenţe între stânga şi dreapta eşichierului politic.

Ultimele sondaje, publicate cu trei zile înaintea alegerilor din Israel, indică un avantaj de patru mandate în Paralment pentru blocul de centru-stânga, format din Partidul Muncii, al lui Isaac Herzog, şi Mişcarea, al lui Tzipi Livni. Blocul de centru-stânga ar obţine 26 de mandate, în timp ce Partidul Likud, al premierului Benjamin Netanyahu, doar 22 de mandate. În Israel, formaţiunea care obţine cele mai multe mandate, adică locuri în Knesset – Parlamentul de la Ierusalim – propune şi premierul, care reuşeşte să coaguleze o majoritate de 61 de mandate, pe care se poate baza viitorul guvern. Premierul desemnat are la dispoziţie două săptămâni. Dacă nu reuşeşte, preşedintele statului îi mai poate acorda, suplimentar, nu mai mult de o săptămână. Jocul tratativelor coaliţionale începe din momentul în care au fost închise urnele, la ora 22:00. În timp ce campania electorală a blocului de centru-stânga a pus accent pe probleme sociale, între care criza locuinţelor şi costurile ridicate ale vieţii în Israel, blocul de dreapta s-a axat pe probleme de securitate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 martie