Ordonanţa guvernamentală care prevede reducerea TVA la alimente la 9%, de la 1 iunie, a primit votul senatorilor

Ordonanţa guvernamentală care prevede reducerea TVA la alimente la 9%, de la 1 iunie, a primit votul senatorilor. Cu 72 de voturi pentru, 23 împotrivă şi o abţinere, senatorii au fost de acord ca reducerea TVA să se aplice pentru alimente, inclusiv pentru băuturi, cu excepţia celor alcoolice, dar şi pentru serviciile de restaurant şi catering. Redactorul nostru, Alina Stănuţă, relatează:
Reporter: În expunerea de motive care însoţeşte documentul, guvernul arată că reducerea TVA de la 24% la 9% va contribui la reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice. În timpul dezbaterilor, a fost adoptat un amendament asumat de PNL şi iniţiat de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Băuturi Spirtoase din România. Senatorul liberal, Mario Oprea, a făcut calculele împreună cu membrii asociaţiei.
Mario Oprea: Dacă se aplică această diminuare a accizei de la 1 octombrie, adică exact în perioada în care se intensifică vânzările de băuturi spirtoase, avem de-a face de un venit suplimentar de 9.739.222 de euro. În situaţia în care s-ar aplica de la 1 ianuarie, aşa cum prevede ordonanţa, paradoxal se pierd bani, nu se câştigă, şi suma este foarte mare, este vorba de o sumă de 30 de milioane de euro.
Reporter: Preşedintele Comisiei pentru buget, senatorul PSD, Viorel Arcaş, s-a declarat împotrivă pentru că, spune el, adoptarea amendamentului ar presupune ca băuturile spirtoase să fie asimilate produselor alimentare. Al doilea motiv ţine de tehnică legislativă.
Viorel Arcaş: Ordonanţa respectivă se referă la reducerea TVA-ului la alimente la 9%, începând cu 1 iunie. Amendamnetul se referă la reducera de accize, nici măcar nu are ce căuta în această ordonanţă.
În final, amendamentul an trecut, iar proiectul de lege merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai