DER SPIEGEL: Copii fericiţi – România pe locul întâi

Potrivit unui studiu internaţional, oamenii de ştiinţă au precizat că bunăstarea pare să nu fie o garanţie pentru fericirea copiilor din lume.

Studiul a cuprins 15 ţări, în rândul unor copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani. În ce priveşte copiii mulţumiţi, cei din Germania se situează pe locul al nouălea. Cei mai fericiţi copii s-au dovedit a fi cei din România, urmaţi de cei din Columbia şi Turcia. Subiecţii au fost rugaţi să determine starea lor subiectivă de bine pe baza unei „scale”. Cei mai nemulţumiţi au fost minorii din Coreea de Sud.

Studiul sub denumirea de „Children’s World”, solicitat din partea Jacobs Foundation, a cerut opinia a 36.000 de copii în doi ani. Scopul studiului este de a folosi informaţiile obţinute în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale copiilor din întreaga lume.

Psihologul german Klaus Seifried s-a arătat mirat de rezultate, afirmând: „copiii care cresc în condiţii de bunăstare sunt foarte pretenţioşi şi devin mult mai repede nemulţumiţi”.

Copiii din Africa sau Asia sunt mulţumiţi adeseori când primesc zilnic ceva de mâncare şi când pot merge la şcoală. „În Germania, copiii nu sunt atât de motivaţi să înveţe, spune Seifried, aici un televizor cu ecran mare şi o consolă de jocuri în camera copiilor sau o bicicletă nouă contribuie mai degrabă la fericirea copiilor.”(sms/dpa)

DER SPIEGEL (Germania) – 13 mai

Traducerea: Imola Stănescu