A fost semnat protocolul de predare-primire a terenului oferit de statul român Muftiatului Cultului Musulman

Este oficial, vom avea o nouă moschee în Bucureşti. Astăzi s-a semnat protocolul de predare-primire a terenului oferit de statul român Muftiatului Cultului Musulman din România timp de cinci decenii.

Documentul menţionează că Secretariatul de Stat pentru Culte va monitoriza respectarea destinaţiei pentru care a fost acordat spaţiul şi va fi informat asupra activităţilor desfăşurate în lăcaşul de cult a imamilor care vor sluji acolo dar şi a surselor de finanţare.

Reporter: Un lăcaş de cult, un spaţiu pentru ritualul de spălare, o casă parohială pentru imamii care vor veni din Constanţa, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială. Este pentru prima oară când într-un document oficial se specifică în mod clar ce se va construi pe terenul de peste 11 mii de metri pătraţi din Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti pe care Secretariatul de Stat pentru Culte l-a dat spre folosinţă gratuită timp de 49 de ani Muftiatului Cultului Musulman din România pentru a desfăşura activităţi religioase.

Victor Opaschi: Secretariatul de Stat pentru Culte va monitoriza păstrarea destinaţiei pentru care a fost atribuit acest teren şi va fi informat în permanenţă despre activităţile care se vor desfăşura acolo.
Reporter: Reprezentanţii Muftiatului au 36 de luni la dispoziţie să intabuleze terenul şi trei ani să ridice ansamblul de clădiri. În protocolul de predare-primire se menţionează că Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie informat cu privire la stadiul lucrărilor dar şi la sursele de finanţare. Ridicarea lăcaşului de cult va costa peste un milion de euro.

Muftiul Iusuf Murat: O să începem cu o finanţare din resurse proprii. Există o promisiune din partea autorităţilor turce şi unde ne vom împotmoli sperăm să avem sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte aşa cum am avut şi până acum.

Reporter: Moscheea va avea o capacitate de maximum 1000 de locuri şi va fi cea mai mare din România. În ţara noastră trăiesc aproximativ 70.000 de musulmani. În Bucureşti sunt stabiliţi în jur de 10.000. Subiectul ridicării acestei mari moschei la Bucureşti a generat controverse. Mai mulţi oameni de cultură s-au pronunţat împotriva proiectului, iar 100 de persoane care s-au strâns recent în Piaţa Universităţii au cerut primăriei să nu emită autorizaţie de construire.

TVR 1 – 28 iulie