Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a încheiat vizita de patru zile în Italia

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a încheiat astăzi vizita de patru zile în Italia. În afară de discuţiile cu autorităţile locale, el s-a aflat în mijlocul comunităţii de români din regiunea Lazio, unde trăiesc oficial, cu drept de rezidenţă, 200 de mii de conaţionali. La o întâlnire cu oamenii de afaceri români din Roma, a fost abordat în special problema facilităţilor fiscale oferite investitorilor care vor să revină acasă. Un reportaj realizat de Elena Postelnicu:
Reporter: Formarea unui club al oamenilor de afaceri români din Italia, atragerea fondurilor europene, simplificarea procedurilor de obţinere a acestor fonduri şi facilităţile fiscale de care ar putea beneficia investitorii români din străinătate, care revin în ţară, sunt câteva dintre temele abordate de ministrul Angel Tîlvăr la întâlnirea cu cei aproximativ 30 de oameni de afaceri din capitala italiană.
Ovidiu Burduşa: Sunt investitor în domeniul hotelier. Este prima dată când particip la o întâlnire organizată de Ambasada României la Roma şi Ministerul Românilor de Pretutindeni. Am avut ocazia să cunsoc oameni noi. Pe majoritatea îi cunoşteam deja. Ar fi ideal dacă astfel de întâlniri s-ar organiza periodic din mai multe motive, pentru că putem da un semnal gazdelor noastre că suntem şi altfel de români prezenţi în Peninsulă – noi producem aproape 2% din PIB-ul italian – dar şi pentru că prin această prezenţă se face practic o trecere a capitalului românesc din Peninsulă în ţara de origine. O preocupare a românilor care sunt în diasporă şi vor să revină în ţară ca investitori este aceea de a avea anumite facilităţi fiscale penrtu a investi în ţara de origine, în România. Aşa cum se întâmplă astăzi cu cetăţenii care vin în România, cetăţenii străini, şi beneficiază pe un termen mediu sau lung de anumite reduceri. Personal nu văd nicio diferenţă între cele două tipuri de investitori şi, ca atare, trebuie respectate în egală măsură.
Reporter: Tot la Roma, ministrul românilor de pretutindeni, Angel Tîlvăr, a anunţat o nouă sesiune de finanţare în septembrie pentru proiectele românilor din afară.
Mioara Moraru: Sunt de la Asociaţia Pro Patria, din Roma. Mi s-a părut o întâlnire extrem de constructivă şi într-adevăr a lăsat senzaţia de o dorinţă de dialog mult mai puternică decât am întâlnit-o în întâlnirile precedente cu ceilalţi reprezentanţi ai departamentului. Este o idee foarte bună şi faptul că se încearcă să se schimbe metodologia şi ghidul de finanţare şi simplul fapt că se va schimba metodologia din punct de vedere legislativ, a finanţărilor pentru diaspora.
Realizator: În Italia, vă reamintim, trăieşte cea mai numeroasă comunitate de români din străinătate. Este vorba de aproape 1,1 milioane de conaţionali cu drept de rezidenţă. Numărul real se estimează că depăşeşte 1,5 milioane de persoane.