Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud, prima la nivel de şef stat din ultimii 16 ani.

Cele mai importante discuţii oficiale sunt programate de mâine, când urmează să fie semnate mai multe documente ce vizează consolidarea cooperării bilaterale în domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile sau situaţiile de urgenţă şi managementul dezastrelor. Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic. Are detalii trimisul RRA Alina Stănuţă:

Reporter: Vizita oficială a președintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud a debutat cu ceremonia depunerii unei coroane de flori la Cimitirul Național din Seul. La ceremonie, alături de șeful statului, au asistat Carmen Iohannis, dar și membrii delegației oficiale, printre care ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul de externe, Luminița Odobescu sau șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În Cimitirul Național din Seul sunt înmormântați militari care au luptat în războiul din Vietnam sau cel din Coreea. După acest moment, președintele Klaus Iohannis a avut în program un tur informativ în zona Panmunjon, din zona demilitarizată. Această zonă este o zonă tampon între Coreea de Sud și Coreea de Nord, instituită după Războiul din Coreea, în 1953.

Mâine, președintele Klaus Iohannis va fi primit de omologul său coreean, Yoon Suk-yeol, iar discuțiile se vor axa pe consolidarea parteneriatului strategic România-Republica Coreea, cooperarea politico-diplomatică în domeniul apărării sau al energiei nucleare. În prezența celor doi șefi de stat vor fi semnate mai multe documente, pentru consolidarea relației bilaterale. Documentele acestea vizează apărarea, investițiile sau cooperarea în situații de urgență./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 aprilie