Uleiul de soia este problema creşterii obezităţii în SUA

Epidemia de obezitate este deja o preocupare mondială, ţările dezvoltate fiind cele mai afectate. După cum au stabilit cercetătorii americani, uleiul de soia contribuie semnificativ la îngrășarea populaţiei din SUA, mai mult ca fructoza din băuturile îndulcite sau ca uleiul de cocos. O echipă de oameni de știință americani a ajuns la această concluzie după ce a efectuat un experiment .”Această descoperire a fost o surpriză enormă pentru noi, nu ne-am așteptat ca uleiul de soia să aibă o contribuție atât de mare asupra apariției diabetului și a obezității”, a declarat Poonamjot Deol, de la Universitatea  Riverside din California. Anterior acestui experiment, accentul se punea pe consumul de zahăr și anume de acest produs mulți corelau epidemia de obezitate înregistrată în SUA.

Poonamjot Deol, împreună cu alți cercetători americani, au monitorizat viața și sănătatea unor grupuri de cobai, în alimentația cărora era folosit un mix de produse americane, consumate în prezent de numeroși cetățeni americani. În regimul alcătuit special pentru șoricei, cantitatea de grăsimi din dieta lor era de 40%, relatează Informing. Numărul de calorii pentru toate grupele de cobai a fost același, dar conținutul regimului avea o alimentație extrem de diversificat. Un grup de cobai erau hrăniți cu produse cu un conținut mare de ulei de soia, un alt grup de șoricei cu hrană ce conținea ulei de cocos. În schimb cea de-a treia grupă de cobai avea în dieta lor un conținut egal de ulei de soia și de ulei de cocos, iar cea de-a patra grupă a avut o dietă bazată pe fructoză. În final, cobaii hrăniți cu ulei de soia au luat cel mai mult în greutate, comparativ cu șoarecii din alte grupe și la acest grup de cobai au fost semnalate cele mai dese cazuri de diabet. După cum au menționat oamenii de știință, acești șoricei cântăreau cu 25% mai mult față de cei care au fost hrăniți cu ulei de cocos și cu 9% față de cei care au urmat o dietă bazată pe fructoză.

Rezultatele denotă clar faptul că uleiul de soia, fabricat în cantități foarte mari astăzi în SUA, duce la apariția obezității populaţiei. 60% din uleiul folosit în alimentație de americani este ulei de soia ceea ce practic explică de ce în SUA a luat proporții epidemia de obezitate. Cercetătorii americani studiază în prezent care sunt efectele altor tipuri de ulei asupra organismului uman. Potrivit cercetătorilor, se pare că uleiul de porumb are aproape același efect ca uleiul de soia.

(www.rosbalt.ru  – 24 iulie)