Romsilva a participat la al XIV-lea Congres Mondial Forestier

Dezvoltarea durabilă a fost tema principală a Congresului Mondial Forestier, ediţia a XIV-a, care s-a desfăşurat la Durban, Africa de Sud, unde participanţii şi-au propus să construiască o nouă viziune, o nouă cale de a acţiona pentru viitorul pădurilor, se arată într-un comunicat al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. România a fost prezentă la lucrările Congresului cu o delegatie din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, respectiv directorul general, dl. Adam Crăciunescu şi dl. Ciprian Pahontu, consilier în cadrul aparatului central al Regiei. Lucrările Congresului au acoperit o arie vastă de discuţii, precum integrarea pădurilor în conceptul general de utilizare a terenurilor sau creşterea semnificativa a rolului pădurilor în contextul schimbarilor climatice. De asemenea, un rol important de acţiune viitoare îl are dezvoltarea utilizării lemnului pentru energie, într-un mod sustenabil şi eficient, dar şi dezvoltarea educaţiei şi a locurilor de munca pentru tineri. Nu în ultimul rand, la Congresul Mondial Forestier au avut loc discuţii referitoare la îmbunătăţirea securităţii alimentare prin sporirea rolului pădurilor.
Congresul Mondial Forestier a avut loc în contextul general al agendei de dezvoltare post-2015, în perioada 7-11 septembrie 2015, la Durban, Africa de Sud, fiind un eveniment major pentru sectorul forestier, bucurându-se de prezenţa a 3.901 delegaţi, 530 de vorbitori şi peste 200 de evenimente şi sesiuni. În cadrul Congresului s-au furnizat oportunităţi care să fie luate în considerare la stabilirea şi implementarea noilor ţeluri de dezvoltare durabilă (SDG’s) şi la noile politici privind schimbările climatice.

Congresul Mondial Forestier (World Forestry Congress) este cel mai mare și cel mai semnificativ grup al sectorului forestier, la nivel mondial. Obiectivele Congresului Mondial Forestier (CMF) sunt de a informa, îndruma şi influența acțiunile internaționale referitoare la păduri şi de a spori rolul sectorului în dezvoltarea la nivel mondial. Congresul Mondial Forestier are loc la şase ani.
O retrospectivă a evenimentului arată că preocuparea la nivel mondial privind pădurile datează din anul 1926, când a avut loc la Roma, în Italia, primul congres. De atunci, reuniunile s-au desfășurat în diferite locații din întrega lume, după cum urmează:
– al II-lea CMF: Budapesta (Ungaria) – 1936
– al III-lea CMF: Helsinki (Finlanda) – 10 – 20 iulie, 1949
– al IV-lea CMF: Dehradun (India) – 11 decembrie 1954
– al V-lea CMF: Seattle (SUA) – 1960
– al VI-lea CMF: Madrid (Spania) – 1966
– al VII-lea CMF: Buenos Aires (Argentina) – octombrie, 1972
– al VIII-lea CMF: Jakarta (Indonezia) – 16- 28 octombrie, 1979
– al IX-lea CMF: Mexico (Mexic) – 1 – 12 iulie, 1985
– al X-lea CMF: Paris (Franța) – 17 – 26 septembrie, 1991
– al XI-lea CMF: Antalya (Turcia) – 13 – 22 octombrie, 1997
– al XII-lea CMF: Quebec (Canada) – 21- 28 septembrie, 2003
– al XIII-lea CMF: Buenos Aires (Argentina) – 18 – 23 octombrie, 2009
Congresul Mondial Forestier de anul acesta din Durban (Republica Africa de Sud) s-a desfăşurat pentru prima oară pe pământ african. Congresul a fost organizat în comun de continentul african, Guvernul Republicii Africa de Sud şi FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură) a Națiunilor Unite. Tema celui de-al XIV-lea Congres Mondial Forestier a fost: „Pădurile şi oamenii: investim într-un viitor durabil”.
Pădurile sunt esențiale pentru viața pe planeta noastră. Veniturile și mijloacele de trai durabile, atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la efectele lor, disponibilitatea suficientă de apă dulce, biodiversitatea în natură, siguranța alimentară umană, materialele pentru construirea de adăposturi – nimc din toate acestea nu ar fi posibile fără păduri. Totuși, această resursă vitală este sub o presiune fără precedent, atât din cauza oamenilor, cât și din cauza schimbărilor climatice.
Conform unui studiu realizat recent de World Resources Institute, Terra a pierdut 18 milioane de hectare de păduri în anul 2014. Reuniunea s-a concetrat pe trei direcții: exploatarea rațională a pădurilor, protecția pădurilor în lupta împotriva încălzirii globale şi dezvoltarea de noi tehnologii și produse din surse regenerabile. În prezent, 1,6 miliarde de oameni depind în mod direct de păduri pentru a-și asigura mijloacele lor de subzistență.
Congresul Mondial Forestier s-a concentrat pe nevoia de creștere a investițiilor în păduri pentru o dezvoltare durabilă.
Participanții au evaluat mijloacele de a exploata întregul potențial al pădurilor pentru populațiile rurale, pentru a atenua schimbările climatice și pentru a inspira noi tehnologii și produse din surse regenerabile.
FAO a lansat o evaluare globală a resurselor forestiere 2015, care face bilanțul evoluției pădurilor lumii în ultimii 25 de ani și oferă o prezentare generală a gestionării durabile a acestor păduri.
Potrivit acestui raport final, s-au înregistrat progrese, defrişările au fost încetinite şi au apărut noi plantaţii. Între anii 1990 – 2015, 129 de milioane de hectare de păduri au dispărut în întreaga lume, mai ales în Africa și America de Sud. O altă provocare este impactul uman asupra pădurilor. Din anul 1990, populația lumii a crescut cu 37 % , iar cererea pentru produsele agricole cu 40 % , a spus dl MacDicken, expert al FAO.
„Cred că ar trebui să fim preocupaţi de păduri. Noi folosim lemne mai mult decât oricând. În prezent, folosim cu 200 de milioane de metri cubi de lemn mai mult decât în ​​1990. Acest lemn trebuie să vină de undeva. Din el se realizează produse importante în multe domeniile. Nu există, probabil, nimeni de pe pământ care să nu folosească lemn într-o formă sau alta „, a spus MacDicken.
Congresul a subliniat că pădurile sunt esențiale pentru realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă (SDG), într-un mesaj pentru Summit-ul de dezvoltare durabilă al Organizației Națiunilor Unite, care se va desfăşura la sfârșitul acestei luni (25 – 27 septembrie, a.c,), la New York, pentru a adopta pe ordinea de zi programul de dezvoltare până în anul 2030, se arată într-un comunicat de presă al FAO.
Congresele forestiere au avut loc sub auspiciile FAO, de la înființarea Organizației, în 1945.
După o întâlnire de o săptămână în Durban, Africa de Sud, Congresul a emis, de asemenea, un mesaj care va fi adresat Conferinței Părților (COP) la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC), de la Paris, din decembrie 2015, pentru un nou acord global privind schimbările climatice. „Schimbările climatice reprezintă o amenințare serioasă la adresa planetei, pădurilor și populațiilor dependente de pădure”, se arată în mesaj.
Declarația adoptată la Durban atrage atenția asupra faptului că pădurile joacă un rol decisiv în îmbunătățirea mijloacelor de subzistență și în combaterea schimbărilor climatice.
(Surse: voa afrique.com, www.wri.org, amsterdamnews.net, sustainabledevelopment.un.org)

Ada Ionescu – RADOR