Zeci de mii de bucureşteni au ieşit din nou în capitală şi în numeroase oraşe din ţară

Zeci de mii de oameni sunt în stradă în capitală şi în numeroase oraşe din ţară, în cea de-a doua zi de proteste după tragedia de la clubul Colectiv. Suntem din nou în legătură directă cu reporterul nostru, Alex Buzică, care se află în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Alex, din ce ai vorbit cu oamenii, ai aflat de ce au simţit nevoia să protesteze şi în această seară?
Reporter: Pentru că pentru ei nu este de ajuns sau nu le sunt de ajuns aceste trei demisii care au avut loc. Ei vor mai mult, vor schimbarea sistemului încă de la rădăcini, după cum spunea majoritatea dintre ei. Văd că este foarte multă lume în continuare aici. Sunt la mijlocul străzii dintre Piaţa Unirii şi Universitate, deci spre Cocor se merge pe jos, circulaţia este blocată. Auziţi şi dvs, vin protestatari înspre Piaţa Universităţii, pleacă din Piaţa Universităţii spre Piaţa Unirii, se merge pe mijlocul străzii în aceste momente, văd o mulţime de oameni care vin, pleacă, sunt nişte drone care zboară pe aici, am impresia că una dintre ele a căzut, nu ştiu dacă a rănit pe cineva, nu vreau să vă dau informaţii eronate, însă în aceste momente chiar mă uit în faţa magazinului Cocor, mai am foarte puţin şi ajung, văd că vine o mulţime de oameni spre Universitate, într-adevăr cred că o să se unească grupurile. Sunt mii de protestatari din ce văd eu acum, sunt chiar în mijlocul lor, deocamdată este linişte aici, în Piaţa Unirii. O să mă duc până în Piaţa Unirii să văd ce se întâmplă acolo. Cu siguranţă o să vă ţin la curent, însă până atunci vă propun să-i ascultăm pe unii dintre protestatarii din Piaţa Universităţii.
-: Să arătăm clasei politice că e toată coruptă şi că vrem o schimbare. Vrem ca următoarea clasă politică pe care sperăm să o implementăm la guvern să nu mai repete greşelile pe care le-au repetat de atâtea ori guvernele din ultimii 25 de ani. Sperăm să tragem un semnal de alarmă şi o provocare pentru toată clasa politică, să nu mai repete greşelile pe care le-au făcut până acum şi să ia seama la vocea străzii.
-: Cred că e vorba de ultima picătură, care a umplut paharul. Până la urmă, nu e vorba doar de o vinovăţie, vinovăţia pentru toate morţile astea, e vorba de răspundere, inclusiv răspunderea politică.
Reporter: Într-adevăr, asta şi vor cetăţenii României, o răspundere politică, ‘Spune nu corupţiei’ – sunt unele dintre mesajele pe care le arată aceştia pe pancarte. Trebuie să vă spun că, în Piaţa Universităţii, lumea s-a urcat pe Facultatea de Geografie, pe Facultatea de Arhitectură, sunt la geamuri, flutură steaguri, dar o să vă spunem mai multe cum o să decurgă evenimentele aici, în Piaţa Universităţii.

* * * * *

Peste 10.000 de bucureşteni au ieşit, din nou, în stradă, în această seară şi au blocat circulaţia în zona Pieţei Universităţii. Sunt mitinguri şi în marile oraşe din ţară. Peste tot, oamenii cer schimbarea întregii clase politice. Suntem acum în legătură directă cu reporterul nostru Alex Buzică. El ne spune care este atmosfera acum în Piaţa Universităţii.
Reporter: Sunt chiar în faţa Crucii Eroilor Revoluţiei Române, aici unde pe o pancardă mare scrie „Afară cu agitatorii. Ne-am săturat, de aia ne-am adunat”. Încă este un protest al mesajelor de această dată. Un protest paşnic. Este un protest, de ce nu, cultural, pentru că oamenii aceştia au venit cu mesajele lor de acasă. „De 26 de ani încercaţi numai voi, de acum ne implicăm noi, unde nu aţi reuşit voi”. Foarte multe pancarde văd astăzi, oameni de toate vârstele, chiar copii. Şi se pare că în momentul de faţă protestul se îndreaptă contra preşedintelui, o parte din el, iar cealaltă parte contra Patriarhului Daniel. „Patriarhul mafiot face parte din complot”. Sunt doar câteva dintre mesajele pe care le scandează cei prezenţi în Piaţa Universităţii în aceste momente. Dar mai multe o să aflăm chiar de la cei care sunt aici. Să îi ascultăm.
-: Să arătăm clasei politice că este toată coruptă şi că vrem o schimbare.
-: Vrem ca următoarea clasă politică pe care sperăm să o implementăm la guvern să nu mai repete greşelile pe care le-au repetat de atâtea ori toate guvernele din ultimii 25 de ani. Sperăm să tragem un semnal de alarmă şi o provocare pentru toată clasa politică, să nu mai repete greşelile pe care le-au făcut până acum şi să ia seama de vocea străzii.
-: Cred că este vorba de ultima picătură care a umplut paharul. Până la urmă nu este vorba doar de o vinovăţie, vinovăţia pentru toate morţile astea, este vorba de răspundere, inclusiv răspunderea politică.
Reporter: I-aţi auzit pe unii care sunt prezenţi la acest protest, în număr de peste 10.000. Trebuie să le spunem ascultătorilor, pentru că am primit şi mesaje, traficul dinspre Piaţa Unirii spre Piaţa Universităţii este blocat. Deci, nu se mai circulă dinspre Piaţa Universităţii spre Bd Magheru, Universitate, aici unde este în continuare blocat, se pare că vor să plece şi într-un marş, încă nu vă spun din nişte surse sigure, dar cu siguranţă o să revenim în celelalte jurnale cu situaţia care va fi aici.

* * * * *

Mii de bucureşteni au ieşit din nou în Piaţa Universităţii, după demisiile premierului Victor Ponta şi a primarului sectorului 4, Cătălin Popescu Piedone. Protestatarii cer o schimbare reală şi adoptarea unor măsuri dure împotriva corupţiei. Corespondentul RRA, Alex Buzică, se află în direct, acum. Bună seara Alex.
Reporter: Bună seara tuturor. Într-adevăr iată a doua zi de protest. Bulevardul Magheru, în Piaţa Universităţii este blocaj, nu mai circulă nici o maşină, carosabilul este luat cu asalt de protestatarii care au venit şi astăzi în număr foarte mare. Sunt mii până la această oră. O văd lângă mine pe o doamnă cu o pancartă. Scrie „Au ars copiii pentru a lua foc ţara”. Într-adevăr o nouă revoluţie, cum o numesc cei prezenţi aici. Fac scandări împotriva sistemului. Nu le este de ajuns protestatarilor demisiile de astăzi, se pare că vor mai mult şi încep să vină din ce în ce mai mulţi, mii de bucureşteni, la acest protest pentru că ei vor o schimbare de la rădăcini, aşa cum au declarat unii dintre ei. Se scandează în acelaşi momente „Toate partidele, aceeaşi mizerie”. Protestele s-au mutat iarăşi în stradă. Este a doua zi de protest aici. Cu siguranţă în orele viitoare şi în următoarele radiojurnale o să auziţi şi vocile protestatarilor, dar şi ce scandează aceştia. Se scandează „Colectiv” în aceste momente, puteţi auzi şi dumneavoastră. Se scandează „Colectiv”.
Realizator: Mulţumim Alex. Vom reveni cu siguranţă la tine. Proteste asemănătoare au început şi la Cluj, Timişoara sau Braşov, dar şi în multe alte oraşe ale ţării.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie