Muzeul turtei dulci din Toruń, Polonia

Sărbătorile de iarnă sunt asociate cu turta dulce. Cei mai mulţi oameni cred că, iniţial, această specialitate s-a găsit numai în Nürnberg şi Aachen, din Germania, dar, de fapt, adevăratul oraş al turtei dulci este în localitatea Torun, din Polonia, unde există şi un muzeu al  turtei dulci.

sursa: torundladzieci.pl
sursa: torundladzieci.pl

Oraşul Toruń, situat în nordul Poloniei, lângă râul Vistula, la aproximativ 200 de kilometri de Varşovia, este renumit pentru clădirile sale gotice, pentru casa astronomului Nicolaus Copernic şi, desigur, pentru turta dulce celebră (pierniki) atât în ţară, cât şi în întrega lume.

Condimentele orientale – cum ar fi scorţişoara, cardamom, cuişoare – şi mierea sunt doar câteva din ingredientele tipice care dau turtei dulci din Toruń gustul său unic. Prima menţiune oficială a turtei dulci locale datează din anul 1380, dar prima turtă dulce a fost facută în secolul al XIII-lea.

Muzeul din Toruń este unic în Europa. Acesta se afla în fosta fabrică a furnizorului regal Gustav Weese, una din cele mai renumite brutării de turtă dulce din oraş, iar deschiderea oficială a muzeului a avut loc în luna iunie a acestui an. Până la acea dată, a existat o expoziţie despre istoria turtei dulci în subsolul casei lui Nicolaus Copernic.

Fabrica veche din secolul al XVI-lea, complet funcţională, a fost reconstruită şi vizitatorii pot participa la procesul de fabricare a turtei dulci, după reţete tradiţionale, folosind aceleaşi ustensile ca şi acum 500 de ani. La muzeu sunt cursuri de scurtă durată pentru copii şi/sau adulţi. Maestrul bucătar acordă fiecărui participant o diplomă care atestă faptul că turta dulce se realizează după reţete vechi de cinci secole. Fiecare îşi poate crea propria turtă dulce, în stil tradiţional, o poate coace şi apoi poate să o ia acasă drept amintire..

Expoziţia permanentă  a muzeului oferă informaţii despre istoria turtei dulci, reţele şi ingredientele folosite la prepararea ei, prezintă viaţa cetăţenilor din secolele al XV-lea si al XVI-lea. Colecţia muzeului cuprinde documente, matriţe, ustensile vechi, din lemn, folosite de-a lungul secolelor pentru fabricarea turtei dulci.

sursa: www.muzeumpiernika.pl
sursa: www.muzeumpiernika.pl

Pe tot parcursul anului, specialităţile de turtă dulce se găsesc în magazinul muzeului şi sunt exportate în diverse ţări precum Israel si SUA. Gama de specialităţi include renumita Katarzynka, o turtă dulce simplă. Numele ei vine de la Sfânta Ecaterina, care s-a născut in cetatea Alexandriei, a trăit în perioada împăratului Maximilian şi este prăznuită, în fiecare an, la 25 noiembrie. Pregătirile pentru turta dulce începeau în mănăstiri la data de 25 noiembrie, pentru a putea fi gata în perioada de Advent (Advent este denumirea dată Postului Crăciunului de Biserica Catolică şi este timpul de bucurie şi de liniste in aşteptarea Crăciunului).

Legenda spune că fiica bucătarului din Toruń, pe nume Katarzynka, făcea pregătiri pentru a sărbători sosirea împăratului în oraş. Albinele i-au spus fetei secretul pentru un desert gustos, şi anume să adauge miere. Produsul a fost excelent, împăratului i-a plăcut şi i s-a dus vestea în întreaga împărăţie. Astăzi, în Toruń se face în continuare turtă dulce, care poartă numele fetei brutarului, Katarzynka.

O vizită la Toruń este interesantă nu numai pentru celebra turtă dulce. Oraşul vechi medieval, cu clădirile sale gotice impresionante, cum ar fi Primăria sau Biserica Sf Maria, are un farmec aparte. Din 1997,  Toruń este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ada Ionescu