Proiect de cooperare în domeniul extracţiei şi exportului de gaze naturale din estul Mediteranei către Uniunea Europeană

Un proiect de cooperare cu implicaţii istorice va fi lansat de Israel, Grecia şi Cipru în domeniul extracţiei şi exportului de gaze naturale din estul Mediteranei către Uniunea Europeană, foarte dependentă de gazele ruseşti. Anunţul a fost făcut astăzi de liderii celor trei state; iar în context s-a precizat că această cooperare nu e îndreptată împotriva vreunei ţări, se estimează doar că soluţia unui gazoduct prin Cipru şi Grecia e mai ieftină.
Corespondenţă de la Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Israel, Cipru şi Grecia au decis, la prima reuniune tripartită de la Nicosia, înfiinţarea unui comitet care să pregătească proiectul unui gazoduct care va lega Israelul de Cipru, apoi de Grecia, pentru export în Europa. Decizia a fost anunţată de premierul Benjamin Netanyahu, avându-i alături pe preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, şi premierul grec, AlexisTsipras. Ei au făcut declaraţii despre caracterul istoric, subliniind posibilităţile acestei alianţe pentru regiune. Cu toate că Anastasiades şi Tsipras nu au menţionat numele Turciei, ei au spus că această cooperare nu este îndreptată împotriva cuiva. Nici Netanyahu nu a făcut vreo referire la Turcia, directă sau indirectă. Ministrul infrastructurii, Yuval Steinitz, care a făcut parte din delegaţia israeliană, a declarat că soluţia pentru construcţia unei conducte de gaz este mai ieftină prin Cipru şi Grecia. Benjamin Netanyahu a comentat că ultima dată când grecii, ciprioţii şi evreii au stat în jurul unei mese a fost în urmă cu vreo 2000 de ani. Netanyahu a evocat şi posibilitatea unu cablu submarin care să lege reţelele de electricitate ale celor trei ţări.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie