Republica Moldova continuă să se confrunte cu o criză economică profundă

Republica Moldova continuă să se confrunte cu o criză economică profundă, iar autorităţile recurg la acţiuni tot mai drastice pentru a reduce cheltuielile bugetare. Guvernul de la Chişinău a decis să sisteze achiziţiile publice, dat fiindcă nu au fost reluate finanţările externe suspendate acum un an.

Colegul nostru de la Radio Chişinău,Victor Pogor, are detalii: Republica Moldova se confruntă cu mai bine de un an cu o profunda criză economică, provocată atât de situaţia din regiune, în special din Rusia şi Ucraina, cât şi de aşa-zisul „furt al secolului”, de la sfârştiul lui 2014, când din sistemul bancar al ţării a fost sustras fraudulos cel puţin 1 miliard de dolari.

În 2015, Comisia Europeană a suspendat finanţarea Republicii Moldova din cauza incertitudinii politice din ţară, dar şi a faptului că nu a fost elucidat furtul din sistemul bancar. Din aceleaşi motive, negocierile cu Fondul Monetar Internaţional au fost amânate, guvernele de la Bucureşti şi Chişinău au semnat, în toamna anului trecut, una acord de împrumut de 150 milioane de euro, dar România a solicitat realizarea unor realizarea unor reforme în schimbul alocării primei tranşe, în valoare de 60 milioane de euro. Săptămâna trecută şi-a încheiat vizitat la Chişinău o misiune de documentare a Fondului Monetar Internaţional, dar discuţiile pentru semnarea unui acord de finanţare nu au început încă. Un acord cu FMI este vital pentru Republica Moldova, întrucât ar permite şi deblocarea altor finanţări externe.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie